400 szárnyaló ember – Cigánymissziói nap a Fasori evangélikus templomban

400 szárnyaló ember – Cigánymissziói nap a Fasori evangélikus templomban

Share this content.

Szöveg: Bakay Péter, fotó: Bakay Péter, Tasi Gábor, videó: operatőr: Tóth Péter, utómunka: Győri András Timótheus
Budapest – Történelminek mondható eseményre került sor 2016. február 20-án a Fasori evangélikus templomban, legalábbis a magyarországi cigánymisszió történetében egész biztosan. Folyamatosan frissítjük videókkal!

Öt protestáns egyház (baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi, református) évek óta egyesíti erőit, lehetőségeit, hogy a cigányok közti misszió minél hatékonyabbá váljon. Közös munkálkodásuk eddigi kézzelfogható eredménye a negyedévente megjelenő Tükör című értesítő kiadvány, valamint a Cigánymissziós Tanulmányi Füzetek szakmai sorozatának elindítása. Most pedig az öt felekezet cigánymisszióinak igazi gyümölcsei gyűlhettek össze egy egyedülálló alkalomra, azok a cigány testvérek, akik az öt felekezet missziójának köszönhetően lettek Jézus követőivé.

A nap célja a szolgálatba állításuk, illetve a szolgálatban való megerősítésük volt, hiszen a megtért cigányok magyarok közti szolgálatára szüksége van Isten országának és Magyarországnak egyaránt. Ennek a gondolatnak a jegyében – amit a nap címe is kifejezett: Tegyetek tanítvánnyá minden népet! – állt össze a program:

Délelőtt szolgálatra buzdító igehirdetés formájában, amikor is Surman László pünkösdi cigány prédikátor Mózes elhívás-története alapján közvetítette Isten üzenetét, valamint érdekes és reményt ébresztő volt az öt felekezet cigánymisszióinak bemutatásán keresztül látni Isten változatos módon végzett, és egyre növekedő munkáját a magyarországi cigányság között.

Délután Dani Eszter református lelkész nemcsak tanított a szolgálat bibliai alapjairól, hanem moderálta is az öt felekezetből egy-egy cigány testvér megrendítő bizonyságtétel-sorát megtérésükről, szolgálatuk tapasztalatairól.

Természetesen a napnak elmaradhatatlan és felemelő része volt a sok-sok éneklés, igazi, átadott, temperamentumos, felszabadult, örömteli (egyszóval „cigányos”) dicsérete Isten nagyságának, jóságának, szabadításának.

Köszönet illeti a verpeléti cigány pünkösdi dicsőítő zenekar profi, ugyanakkor alázattal végzett szolgálatát.

A napot Erdei-Nagy László cigány metodista lelkész vezetésével az öt felekezet egy-egy cigány képviselőjének közös – részben cigányul elmondott – imája zárta.

Az alkalmat megtisztelte, ugyanakkor épült és épített Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, valamint jelen volt az öt egyház vezetői közül Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház, dr. Khaled-Abdo László, a Magyarországi Metodista Egyház és Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház részéről.

Öröm és megtiszteltetés, hogy a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a budapest-fasori evangélikus gyülekezet adhatott szíves otthont ennek a sok áldást hordozó és előremutató alkalomnak, amely reménység szerint hozzásegíti evangélikus egyházunkat is, hogy még nagyobb nyitottsággal forduljon a cigányok felé.

Nem tudhatom, hogy a Fasori templomból fennállása során hány alkalommal özönlött ki négyszáz boldog, szárnyaló, szolgálatra induló ember. Most bizton ez történt…

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!