Ádámok és Évák ünnepe – A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium színjátszóinak sikere a Nemzeti Színházban

Ádámok és Évák ünnepe – A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium színjátszóinak sikere a Nemzeti Színházban

Share this content.

Szöveg és fotó: Kákay István
Budapest – Az Ádámok és Évák ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül 2010-ben indította el szolnoki Szigligeti Színház. Azóta több színház is csatlakozott a mozgalomhoz, így most, 2015. január 24-én a Nemzeti Színház nagy színpada adott helyt a középiskolás diákok által készített és előadott tematikus bemutatóknak, melyre professzionális színházi segítséggel készültek föl a résztvevők, akiknek a Biblia kijelölt témáit kellett megjeleníteniük, néhány hónapos, intenzív felkészülés után.

A kilenc produkciót rangos zsűri értékelte:

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója (a zsűri elnöke), 
Dékán Árpád Sixtus ciszterci szerzetes, a Zirci Ciszterci Apátság apátja, 
Ráckevei Anna Jászai-díjas, Érdemes művész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója,
Rubold Ödön Jászai-díjas színművész,
Sipos Dávid a Szentendrei Református Gimnázium tanára.

Vidnyánszky Attila színházigazgató köszöntője után első fellépőként az egyetlen evangélikus résztvevő, a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium mutatta be az egyik legnehezebb témára, a Tízparancsolatra készített, főként a diákok által írt szövegű, táncmozgásokkal, filmbejátszásokkal gazdagított előadását. A színjátszók szervezője Losonczi Bernadett, a gimnázium magyartanára, míg felkészítője Pintér Szilvia rendező volt. Olyan kiváló munkát végeztek, hogy a lelkes, szorgalmas diákcsoportnak a második legrangosabb díjat, a legjobb szövegkönyv díját ítélte oda a zsűri. A tíz parancsolatot aktualizálva, mindennapi helyzetekre alkalmazva hozták közel a fiatalok saját életükhöz, kortársaikhoz, a XXI. század elejének közönségéhez. Reménység szerint előadásukat a tanév során még többször láthatjuk majd.

A legjobb előadás díját a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola színjátszó csoportja kapta. Ők a művészi pályára készülők szaktudásának birtokában máris profi előadókhoz méltó teljesítménnyel nyűgözték le a népes publikumot.

Így a Sztehlo ifjú tehetségei a kvázi amatőrök között éppen úgy elsők lettek, mint az egyházi iskolák között. (A kilenc csoport közül négy érkezett egyházi gimnáziumból.) Kimagasló eredményüket alázatos, kitartó munkájuknak, az így megvalósult, igazi csapatmunkának köszönhetik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!