ÁRVÍZ: Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács

ÁRVÍZ: Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács

Share this content.

Budapest – Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok részvételével szerdán Budapesten. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével működő testület tagszervezetei ezentúl összehangolják majd segítő tevékenységüket. Forrás: MTI, fotó: Kovács Attila

Balog Zoltán a tanács első, szerda reggeli ülése után újságíróknak elmondta, hogy a tanács tagjai között van a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezetek egyeztetik, összehangolják a gyűjtést, az elosztást és azt, hogy melyikük milyen feladatokat, milyen területen végez majd. Hozzátette: a tanács tagjai a beérkező pénzbeni és egyéb adományokról együtt, konszenzussal fognak dönteni.

Utalt arra, hogy az élet- és a vagyonvédelem biztosítása a kormányzati koordinációs bizottság feladata, ugyanakkor a bajbajutott emberek ellátásával, gondozásával kapcsolatban vannak olyan karitatív feladatok, amelyeket ezek a segélyszervezetek, szeretetszolgálatok évek, évtizedek óta sikeresen végeznek.

Balog Zoltán ismertette a „nemzeti összefogás vonala" számlaszámát; a 11711711-22222222-es banki számlaszámra szerdától várják a segítő szándékúak adományait. Jelezte azt is, hogy a kormány.hu oldalon mindenki folyamatosan tájékozódhat az árvízi helyzetről és a segélyszervezetek munkájáról.

Az árvízi védekezésre utalva a miniszter úgy fogalmazott, hogy előző nap volt a nemzeti összefogás napja, most pedig ennek a hétköznapjai következnek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!