ÁRVÍZ: Segítőpontot hozott létre a győrújbaráti evangélikus gyülekezettel közösen az Ökumenikus Segélyszervezet

ÁRVÍZ: Segítőpontot hozott létre a győrújbaráti evangélikus gyülekezettel közösen az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Győr – Budapest – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2013. június 8-án Segítőpontot hozott létre a győrújbaráti evangélikus parókián (cím: Kiss János utca 6.) a Győrújfaluról kitelepítettek megsegítésére. A helyi sportcsarnokban meghúzódó kitelepítetteket a késő délutáni órákban Lehel Lászlóval, a segélyszervezet elnök-igazgatójával együtt Soltész Miklós államtitkár is meglátogatta. A segélyszervezet a gát megerősítésén dolgozó több mint 250 főnek ételt, gyümölcsöt, csokit, ásványvizet oszt ki az esti órákban. A dolgozók kérésének megfelelően a segélyszervezet munkatársai és győrújbaráti önkéntesei a frissítők mellett szúnyogriasztót is visznek a védekezésben fáradozóknak. Forrás: segelyszervezet.hu, MTI

Újabb telefonvonalakat állítottak szolgálatba az árvízi helyzettel kapcsolatos tájékoztatásra, az önkéntesek és a felajánlások koordinálására a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölték szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint továbbra is él a 96/529-539-es és a 96/515-729-es vonal, de üzembe állítják emellett a 30/300-9103-as és a 20/239-8456-os számot is. Előbbin Báner Attila tűzoltó alezredes, utóbbin Horváth Gergely tűzoltó főhadnagy érhető el.

Jelezték: továbbra is várják mindazon önkéntesek jelentkezését, akik az árvízi védekezési munkálatokban, szállítási feladatokban, illetve egyéb logisztikai feladatokban szeretnének részt venni. Egyben kérik, hogy a jelentkezők elérhetőségeik, adataik mellett azt is közöljék, hogy milyen időtartamra vállalnának feladatot, illetve hogy vannak-e a védekezéshez szükséges eszközeik.

Emlékeztettek arra is: a munkákat koordináló Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság www.gyor.katasztrofavedelem.hu cím alatt elérhető honlapján a https://gyor.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 linken azonnal megjelennek az árvízi információk.

Azt is kérik az önkéntesektől, hogy hozzanak magukkal védőkesztyűt, esőkabátot, lehetőség szerint gumicsizmát, és aki többnapos munkavégzésre készül, a szükséges szállásról lehetőség szerint előre gondoskodjon. Várják az árvízkárosultak és a védekezésben részt vevők javára felajánlott tárgyi adományok bejelentését is, gondolva a szabadtéri munkák során jól alkalmazható naptejre, szúnyogriasztóra.

Elérte az ár a tahitótfalui idősek otthonának azt az épületét, amelyből a konyhát és a víz által veszélyeztetett bútorokat, felszereléseket néhány napja költöztették ki a MÖS munkatársai, önkéntesei. „Az idősek otthona többi épületében lévő lakókat, amíg szükséges, mi látjuk el meleg étellel” - írták.

Ma 14.00 órakor lezárták a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es utat – a lezárásra a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. A MÖS mnkatársai és 50 önkéntesük éjszaka is részt vett a 11-es út védelmében Dunabogdánynál, illetve élelmiszert is osztottak a dolgozóknak. Ezen a helyszínen a csapatot a Nestlé és a Vodafone önkéntesei erősítik.

Az árvíz által veszélyeztetett településeken többek között szivattyúkkal is segít a segélyszervezet. A Lábatlanban, Nyergesújfalun, Dunabogdányban működtetett készülékek mellett egy újabb nagyteljesítményű és 5 kisebb teljesítményű szivattyú került átadásra Visegrádon, illetve Dunaszekcsőn.

Folytatódik az önkéntesek szervezése is: Visegrádon és Dunabogdánynál az elmúlt 24 órában az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 100 önkéntese segített a védekezésben. Utóbbi helyszínen közel 50-en az éjszaka folyamán is dolgoztak a veszélyeztetett útszakaszon. A védekezésben részt vevők élelmezését is támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet.  

Hogyan lehet segíteni?

Az összefogáshoz a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással is lehet csatlakozni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra, ’árvíz’ megjelöléssel lehet eljuttatni az adományokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet az onkentes@segelyszervezet.hu címen fogadja köszönettel az önkéntesek jelentkezését.

Hivatkozások: További képek. - Képek még. - MÖS -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!