Égjen a szolidaritás tüze! – Világszerte egyszerre gyújtanak tüzet a cserkészek!

Égjen a szolidaritás tüze! – Világszerte egyszerre gyújtanak tüzet a cserkészek!

Share this content.

Forrás: Magyar Cserkészszövetség
Budapest – Augusztus huszadika nem csak az Államalapítás ünnepe, de egyben a szolidaritás napja is. Ilyenkor világszerte egyszerre, helyi idő szerint mindenhol este kilenckor gyújtanak tüzet a magyar cserkészek Szent István napján a nemzeti összetartozás jeleként.

A Magyar Szolidaritás Tüze eseményhez a több mint tízezer taggal rendelkező Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozik. Ez alkalomból a világ magyar ajkú cserkészei gyertyalángot és tábortüzeket gyújtanak a Föld szinte minden pontján. A nemzeti összetartozásra emlékeztető láng a legkeletibb időzónából, Új-Zélandról indul Nyugat felé, és a Hawaii-szigeteken, Honolulun alszik ki utoljára.

A Magyar Cserkészszövetség az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozó ideje alatt rendezte meg először a Magyar Szolidaritás Tüze napját. Kezdetben csak Magyarországon és a magyar ajkú területeken lobbantak fel a lángok: Gödöllőn, a Hargitán, a Bakonyban, a Tátrában, a Mecsekben és Szabadkán. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség tizenkét évvel ezelőtt felújította a kezdeményezést, amellyel hagyományt teremtve ma Japántól egészen az Egyesült Államokig, mindenhol megemlékeznek a világ magyar cserkészei a szolidaritás ünnepéről.

Budapesten idén is este kilenc órakor a Szent István napi tűzijáték első rakétáival egy időben gyújtják meg a cserkészek a Magyar Szolidaritás Tüzét, amely ekkor már tizenegy-tizenkét órája lesz úton a világban, és még ugyanennyi ideje lesz hátra. Hiszen nincs olyan időzónája a Földnek, ahol ne élnének magyar cserkészek és más magyarok. Tekintsd az tűzijáték első felröppenő fényét az együttérzés lángjának és gyújts mécsest te is! Légy részese az összetartozásnak augusztus 20-án, este kilenckor!

A cserkészetről:

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkész-módszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A világ 216 országában közel 40 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség 200 csapatában több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel. A tagok önként csatlakoznak a szervezethez és vallják magukénak a cserkészet szellemiségét, „a cselekedve tanulást, a kisközösségi rendszert, részvételt a hasznos és értelmes programokon, az életformát és az elköteleződést”. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!