Étel, Otthon és Esély a rászorulóknak a 1353-as Adományvonal hívásával

Étel, Otthon és Esély a rászorulóknak a 1353-as Adományvonal hívásával

Share this content.

Budapest – 2012. december 2-án, advent első vasárnapján, pontosan 13.53 órakor gyújtották meg a lángot az adventi koszorú első gyertyáján az Ökumenikus Segélyszervezet 17. alkalommal meghirdetett Országos Adventi Pénzadománygyűjtését bemutató sajtótájékoztatón. Az ünnepi gyertyaláng üzenete így kapcsolódik össze azzal a 1353-as Adományvonallal, melynek hívásával az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves, rászorulókért végzett munkáját lehet támogatni.Forrás: segelyszervezet.hu

 

Az adománygyűjtés többi lehetőségét is bemutató rendezvényen részt vett Lévai Anikó és Kovács Koko István, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövetei. Simon András, a rendezvény házigazdájának bevezető gondolati után Lévai Anikó az önzetlen adományozás bölcs képességére hívta egy példázaton keresztül a figyelmet. Kovács Koko István pedig azt emelte ki, hogy az adventi várakozás arra is megfelelő alkalom lehet, hogy felismerjük mi az, ami az életünkből hiányzik, egyúttal a jócselekedetek fontosságára figyelmeztetett. Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója, miután meggyújtotta az országos adománygyűjtés kezdetét szimbolizáló gyertya lángját, a segélyszervezet éves munkájának sarokköveiről, s a számtalan támogatási formáról szólt beszédében. Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatok vezetője az áruházlánc és a segélyszervezet közös gyűjtéséről szólt, míg Károlyi Zsuzsa, az E.On kommunikációs vezetője vállalata támogatásának mikéntjéről szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalók és a rendezvényen jelen lévő, a segélyszervezethez önkéntesként csatlakozó Wolf Katival együtt rakták ki mézeskalácsból a 1353-as Adományvonal számait.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 1353-as adományvonal mellett online adományozással, banki átutalással vagy éppen sárga csekken, adománykupon vásárlásával, készpénzadománnyal és önkéntes munkával, de még képeslap illetve forralt bor vásárlással is hozzá lehet járulni mostantól az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtéséhez. A felhívás állandó emblémája, a tört mézeskalácsszív és a hozzá kapcsolódó szeretet.éhség. mottó mára évente több tízezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez, az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy a Segélyszervezet akkor is hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajbajutottakat, amikor karácsony fényei már távolinak tűnnek.

Hogyan segíthet?

A hagyományosan advent első vasárnapjától december 31-ig tartó gyűjtésre minden évben közösségi- és segélyakciókkal, illetve komplex kommunikációs kampánnyal hívja fel a társadalom figyelmét a Segélyszervezet. Idén az új partneri együttműködéseknek köszönhetően a kampány egyes elemei már az adventi időszak előtt megkezdődnek, míg mások túlnyúlnak azon. Soha ennyi helyszínen és formában nem gyűjtött még  a Segélyszervezet adventkor. A sok kicsi sokra megy igazságában bízva, az adománygyűjtés szervezői azt remélik, hogy a sokak számára nehéz gazdasági helyzetben is meg tudnak valósítani egy széleskörű összefogást a rászorultakért.

A segélyszervezet adománygyűjtő pontot állított föl a budapesti Vörösmarty téren megrendezett adventi vásár területén, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a vásárba érkezőktől. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a Segélyszervezet munkájával, az adományozók pedig egy a szolnoki családok átmeneti otthonban készült mézeskalácsívet kapnak ajándékba. Közvetlenül az Adománypont mellett, a Magyar Posta házikójánál a 250 forintba kerülő karácsonyi képeslapok megvásárlásával is csatlakozni lehet a gyűjtéshez.

Az Andrássy úton sétálók az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében árusított forralt bor árával, míg az ország bármelyik Tesco áruházának vevői 200 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a szervezeten keresztül a rászorulókat. A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal, átutalással és csekken a11705008-20464565 bankszámla számon lehet támogatni a rászorulókat. Aki rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon található Adományboltban többféle adományozási lehetőség közül választhat.

Hogyan segítünk?

ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek! - ez a sokszínű tevékenységet kifejező jelmondat magában foglalja az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkáját átható törekvését is: a nélkülözők nehézségeinek enyhítése mellett sorsfordító esélyt, kitörési pontot szeretne nyújtani a szegénységből. E hármas célkitűzés jegyében hirdeti meg 2012-es Országos Adventi Pénzadománygyűjtését is, hogy intézményein és országos segélyközpontján keresztül több tízezer embertársunknak segíthessenek kézzelfogható formában munkatársai átmeneti és komplex, hosszú távú megoldásokkal. A kilátástalan helyzetbe került családokat a lehető leghatékonyabb támogatási forma kiválasztásával segíti a rendes kerékvágásba történő visszatérésben. Nem csak menedéket, de otthont kínálva a megerősödéshez és újra saját lábra álláshoz, fejlesztő programokkal, képzési és letelepedési programokkal is segítve a felzárkózást.

Egész éves munkája során az Ökumenikus Segélyszervezet többek között élelmiszerrel, ruhával, tűzifával, gyógyszerrel támogatja a nélkülöző családokat. Étellel, melegedővel, szálláslehetőséggel segíti a fedélnélkülieket. A szülővel maradás lehetősége és a lakhatás biztosítása mellett felzárkózást segítő programokkal, tanszerekkel támogatja a nehéz sorsú gyermekeket. Gyorssegéllyel és az újrakezdés támogatásával van jelen a természeti csapások károsultjai között, s álláskereséssel, képzéssel, tanácsadással segíti a hátrányos helyzetű munkanélkülieket is.

Vállalatok is csatlakoztak a felhíváshoz

A Segélyszervezet vállalati partnerei közül idén is sokan a gyűjtés mellé álltak: az E.on a szeretet.éhség. felhívás leghűségesebb támogatójaként 10 millió forinttal támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkáját. Kiemelkedik a támogatók sorából a Tesco akciója is, melynek keretében a vevők több mint 200 áruházban vásárolhatnak adománykuponokat advent idején, s az így összegyűlt összeget az Ökumenikus Segélyszervezet fordíthatja a rászorulók javára. Számos további cég segíti az adománygyűjtést a maga eszközeivel: egy-egy segélyakció támogatójaként, önkéntesekkel vagy épp a dolgozók körében meghirdetett gyűjtéssel. A segélyszervezet továbbra is köszönettel fogadja cégek, vállalatok felajánlásait, támogató együttműködési szándékát.

Önkéntesek

Az adományozók mellett az adventi összefogás nélkülözhetetlen szereplői az önkéntesek is. Ők, akik értékes idejükből órákat, napokat áldoznak azért, hogy egy-egy figyelemfelhívó vagy segélyakció megvalósulhasson. Az önkéntesek sokszínű csapatában idén is szép számmal találhatók olyan ismert emberek, akik munkájuk mellett ismertségüket a jó célok érdekében, például figyelemfelhívásra és példamutatásra használják. Az énekesek közül Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Mészáros János Elek, híres sportolók, mint például Katus Attila, Kökény Roland, Szabó Gabriella, Dombi Rudolf, Osváth Richárd és Ungvári Miklós, vagy éppen ismert médiaszemélyiségek, mint D. Tóth Kriszta és Szente Vajk, akik egyaránt csatlakoznak az idei összefogáshoz. A Segélyszervezet folyamatosan várja újabb önkéntesek jelentkezését a honlapján található elérhetőségeken.

Az Ökumenikus Segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett folyamatos szociális tevékenységének középpontjában a legszegényebb családok és gyermekek támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll. Országszerte megtalálható 21 hazai szociális és fejlesztő központjain keresztül több mint 50 különálló szolgáltatással segíti a krízishelyzetbe került családokat, gyermekeket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket, illetve a segíti a hátrányok leküzdésében a munka világába való visszakerülésért küzdőket. Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint húsz év alatt 34 országban több mint 2000 projekten keresztül, több mint húszmilliárd forint értékben segítette eddig a bajbajutottakat – hetven százalékban a Kárpát-medencében. A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett 50 különböző szociális szolgáltatást nyújt hazánkban és határainkon túl. A több mint két évtized alatt munkájába bevont közel 10 ezer önkéntes mellett mára kétszáz munkatársa van, és 45 ezer támogató bizalmát tudhatja munkája mellett. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet számít a média támogató együttműködésére is, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté az adományozási lehetőségek, s így minél több ember kaphasson kézzelfogható támogatást. Köszönjük!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!