Ételt, Otthont és Esélyt a rászorulóknak! – Ünnepi összefogás kampány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél

Ételt, Otthont és Esélyt a rászorulóknak! – Ünnepi összefogás kampány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél

Share this content.

Budapest – 2013. december 1-jén, advent első vasárnapján 18. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Ahogy a gyűjtés jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. Idén december 1. és 31. között minden korábbinál többféleképpen lehet csatlakozni az adománygyűjtéshez! Forrás: segelyszervezet.hu

Sajtótájékoztató a sokszínűség jegyében

Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete nyitóbeszédében a 2013-as árvizek kapcsán megvalósult rendkívüli összefogásra utalva kiemelte: A rohanó hétköznapokban nehezebben vesszük észre a veszélyben lévőket, a bajbajutottakat, mint mikor rekordáradás fenyeget. A Segélyszervezet azonban ezekben a hétköznapokban is családok százainak nyújt folyamatosan segítséget, hogy problémáik ne sodorják el őket, hogy talpon maradjanak, vagy ha el is estek, újra esélyt kapjanak a talpra állásra. A jószolgálati nagykövet beszámolt arról is, hogy a napokban részt vett azoknak a mézeskalácsszíveknek a sütésében, melyeket idén is köszönetképpen készítettek a támogatott gyerekek az adományozóknak. „Idén is sok szívecskét sütöttünk, mert bízunk abban, hogy sokan meghallják kérésünket és csatlakoznak az ünnepi összefogáshoz, hogy egész évben segíthessünk. Jelentjük: készek vagyunk még többet sütni!”

Lehel László, az idei Országos Adventi Pénzadománygyűjtés részleteinek ismertetése előtt visszatekintett a 2012-es összefogásra, melynek eredményeként rekordösszegű, mintegy 191 millió forintnyi adomány gyűlt össze, s járult hozzá a Segélyszervezet munkájához, mindenekelőtt az esélyteremtéshez. Kiemelte, hogy az adventi adománygyűjtés, bár szorosan kapcsolódik az ünnepekhez és karácsony egyik legfőbb üzenetéhez, a cselekvő szeretethez, mégis nagyonis a hétköznapokról szól. Az Ökumenikus Segélyszervezet nem ajándékokat ad az ünnepek alatt és nem karácsonyi ajándékokra gyűjt, hanem arra a szegénység ellen folytatott 365 napon át tartó küzdelemre, amely 20 szociális és fejlesztő központján és egész ország minden megyéjét érintő segélyakciók keretében folytat.    

A sajtótájékoztatón rövid köszöntőt mondtak a gyűjtés kiemelt partnereinek képviselői: Nigel Jones a Tesco Magyarország vezérigazgatója,Solymosi Tamás az Operaház balett igazgatója. A rendezvény figyelemfelhívó akciójaként a szervezet budapesti intézményéből érkezett gyerekek egy olyan 1353-as táblát színezetek ki, amelyen az adományvonal számjegyei egy-egy évszakot jelképeztek, ezzel is utalva arra, hogy a Segélyszervezet egész évben segíti a rászorulókat.

Hogyan lehet csatlakozni?

A hagyományosan advent első vasárnapjától december 31-ig tartó gyűjtésre idén is közösségi- és segélyakciókkal, illetve komplex kommunikációs kampánnyal hívja fel a társadalom figyelmét a Segélyszervezet. Soha ennyi helyszínen és formában nem gyűjtött még  a Segélyszervezet adventkor. A sok kicsi sokra megy igazságában bízva, az adománygyűjtés szervezői azt remélik, hogy a sokak számára nehéz gazdasági helyzetben is meg tudnak valósítani egy széleskörű összefogást a rászoruló családokért.

  • 1353-as adományvonalon hívásonként illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz.
  • Aki rendelkezik bankkártyával, az a megújult www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.
  • A segélyszervezet adománygyűjtő pontot állított föl a Szent István Bazilika előtti karácsonyi vásárban, területén, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a vásárba érkezőktől. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a Segélyszervezet munkájával, az adományozók pedig egy a szervezet rászoruló gyermekeket segítő intézményeinek egyikében készült mézeskalácsívet kapnak ajándékba. Az adománypontnál idén először szeretet.éhség. ajándéktárgyak vásárlásával is lehet segíteni!
  • Az ország bármelyik Tesco áruházának vevői 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a szervezeten keresztül a rászorulókat. A november 19-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.
  • nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokba dobott adománnyal vagy szeretet.éhség. képeslapok megvásárlásával.
  • Az Andrássy úton sétálók az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében árusított forralt bor és más finomságok árával támogathatják a kitűzött célokat. 
  • Idén először csatlakozik a gyűjtéshez a Starbucks is: a kávézókban kapható szeretet.éhség. mézeskalácsos hűtőmágnesek bevételéből származó bevételeket a kávézólánc átutalja a Segélyszervezetnek.
  • Önkéntesként: A Segélyszervezet idén is várja mindazok jelentkezését, akik szívesen segítik önkéntesként az adománygyűjtést. Jelentkezés: onkentes@segelyszervezet.hu

Mire gyűjt a Segélyszervezet?

A gyűjtést idén is hármas célkitűzéssel indítja el a Segélyszervezet: Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek! Évente családok tízezreinek nyújtunk kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosítunk lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. És ami talán a legelőremutatóbb: az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Hogy az állásukat elvesztett családfenntartókat segítsük a munkakeresésben, hogy a gyermekeknek segítsünk a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb nemzetközileg is elismert karitatív szervezete.A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett folyamatos szociális tevékenységének középpontjában a legszegényebb családok és gyermekek támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll. Országszerte megtalálható 20 szociális és fejlesztő központján keresztül több mint 50 különálló szolgáltatással segíti a krízishelyzetbe került családokat, gyermekeket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket, illetve a segíti a hátrányok leküzdésében a munka világába való visszakerülésért küzdőket. Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint húsz év alatt 36 országban több mint huszonkét milliárd forint értékben segítette eddig a bajbajutottakat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!