Óriási Luther-rózsával készülnek a reformáció ünnepére Nyíregyházán

Óriási Luther-rózsával készülnek a reformáció ünnepére Nyíregyházán

Share this content.

Nyíregyháza – Őszi virágokból, termésekből és levelekből álló Luther-rózsa kompozíciót állítottak össze a nyíregyházi Nagytemplom kapujában, Sztankó Gyöngyi lelkésznő vezetésével a gyülekezet önkéntesei. A két óra alatt elkészült alkotáshoz a környező tanyákról szedték a hozzávalókat. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Csutkai Csaba, kompozíció: Sztankó Gyöngyi.

A fehér és kérmszínű krizantémok Púposhalmon nyíltak, a pirosak a Butykasoron, a lila szárazvirágok Nagyvárad mellől származnak, a kereszthez használt napraforgómagokat Nagycserkesz mellett szedték, a lila és zöld káposzta és karalábélevelek és az őszi, arany színű falevelek pedig Nyíregyházáról vannak - tudtuk meg az ötletgazdától, Sztankó Gyöngyitől.

A dekoráció elkészítésében korábban konfirmáltak, a hivatal dolgozói és az egyházfi segítettek, de Szmolár Judit hittan- és rajzszakos tanárnő, a sziromhoz és szívhez használt kartonokhoz pedig a nyíregyházi Kossuth-gimnázium tanulóinak segítségét is igénybe vette a lelkésznő.

Sztankó Gyöngyinek egyébként nem ez az első ilyen, valamely egyházi ünnephez kapcsolódó virágkompozíciója. Honlapunkon már többször közöltünk fényképes sorozatokat munkáiról, így utóbb a püskösdi, majd az aratási hálaadó ünnepre készült műveket publikáltuk. Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó dekorációk fényképes dokumentálását egy évvel ezelőtt, adventben kezdte el a lelkésznő, Csutkai Csaba Nívó-díjas művész segítségével.

Ezzel az utolsó, reformációi alkotással elkészült az egyházi esztendőt átölelő, minden ünnepkört érintő kompozíciók gyűjteménye - mesélte érdeklődésünkre a lelkésznő. - Csutkai Csaba evangélikus művész segítségével, önkéntes munkájával immáron több ezer kép áll rendelkezésemre. A tervem az, hogy ezekből a képekből egy összeállítás jelenjen meg, könyv formában is. Jó lenne, ha ez már idén karácsonykor kézbe fogható lehetne. Ilyen tartalmú egyházi dekorációs anyag nem jelent meg eddig, ám segítség lehetne egyházközségeinkben az egyházfiknak, lelkészeknek, hogyan lehet olcsón, a környezetünkben viszonylag könnyen elérhető, természetes anyagokból, növényekből, ágakból, érdekes virágokból, textilekből, tálakból...stb. bárkinek igényesen feldíszíteni templomot, gyülekezeti termet, iskolát vagy akár az otthonát.”

A tervezett könyvben bibliai idézetek beépítésével az elkészítés módjáról is szó esne, de a kérdés még nyitott: támogatókat, vállalkozószellemű kiadót keres ehhez a lelkésznő, így cikkünkkel szándékunk az is, hogy felkeltsük az érdeklődést iránta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!