Ökumenikus küldöttség tett látogatást Észak-Koreában

Ökumenikus küldöttség tett látogatást Észak-Koreában

Share this content.

Puszan – Busan – Míg az Egyházak Világtanácsa (EVT) tizedik közgyűlésére készül a dél-koreai Puszanban, az ökumenikus szervezet főtitkára, a norvég Olav Fykse Tveit tiszteletes az EVT két további tagjának kíséretében Észak-Koreába látogatott. Forrás: Magyar Kurír, La Croix

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) tizedik közgyűlését október 30. és november 8. között rendezik a dél-koreai Puszanban. Az eseményt megelőzően, szeptember 21. és 25. között, a szervezet három tisztségviselőjéből álló, ökumenikus küldöttség tett látogatást Észak-Koreában. A küldöttséget az EVT főtitkára, Olav Fykse Tveit vezette, kísérői pedig Gennadios sassimai metropolita, a szervezet Központi Bizottságának elnökhelyettese, illetve Mathews George Chunakara, az EVT Nemzetközi Ügyek Bizottságának igazgatója voltak.

Az ötnapos találkozó során a három fős ökumenikus küldöttség tagjai találkoztak a Koreai Keresztény Föderáció elnökével és elnökhelyettesével: Kang Myung Chullal és Ri Jong Róval. Közös látogatást tettek a Koreai Keresztény Föderáció Teológiai Intézetében, és a chigoli templom építkezésén az észak-koreai fővárosban, Phenjanban. A vasárnapi misén a főváros egy másik templomában vettek részt.

A szervezet képviselőit megbeszélésen fogadta Kim Dzsongnam, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnöke, akinek Tveit tiszteletes bemutatta az EVT békét és az 1945-ben kettészakadt koreai félsziget egyesítését célzó törekvéseit. Tveit főtitkár arra is rámutatott, hogy az Egyházak Világtanácsának Puszanban tartandó közgyűlése „kitűnő alkalmat teremt az imára és a nemzetközi közösség figyelmének felkeltésére a párbeszéd és a két ország újraegyesítésének elősegítéséért”.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az EVT képviselői észak-koreai egyházi vezetőkkel találkoztak. A Tozanso-folyamat elindításával az EVT Nemzetközi Ügyek Bizottsága 1984 óta szorgalmazza a két Korea egyházainak közeledését.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!