Örömút – a nyitott ajtón át – Különleges templom estet tartottak Pusztaföldváron

Örömút – a nyitott ajtón át – Különleges templom estet tartottak Pusztaföldváron

Share this content.

Pusztaföldvár – Van egy hely, ahol apró gyermekek tűvé tesznek mindent, hogy az egy elveszett plüss bárányt megtalálják. Ahol színes léggömbökkel mennek a gyerekek áldásért az oltárhoz. Ahol este kilenc után Weöres Sándor gondolataival lehet tenni 25 métert „a teljesség felé”. Ahol zsidó népzenétõl hangos késő este a környék. Ez a hely a pusztaföldvári evangélikus templom. A nyitott templom. Szöveg és fotó: László Jenõ Csaba

Immár hatodik alkalommal rendezte meg a Békés megyei község evangélikus gyülekezete a Nyitott templom éjszakáját 2013. július 26-án. Az idei program témáját jelentõ öröm apropóját az is adta, hogy a pusztaföldvári istenházát száz évvel ezelõtt szentelték fel.

A rendezvény Németh Gabriella Weöres-estjével kezdődött, aki a templomkert árnyas fái alatt adott elő egy csokorra valót az egy évszázada született költõ verseiből Jóbi Gergõ gitárkíséretével. Ezt követően az árnyas fák alól a templom hűvösébe húzódhatott a gyülekezet, a legkisebbek pedig színes krétákkal templomot rajzolhattak az aszfaltjárdára. A helyi Búzavirág népdalkör esti dalcsokorral, majd a békéscsabai Zenebarát Felebarátok egy zenés bizonyságtétellel tette tartalmasabbá az estét. Ez utóbbi műsorban a fiatalok egy „örömutat” építettek, megidézve a húsvét és pünkösd közötti ötven nap örömteli perceit.

Az este csúcspontját jelentő istentiszteleten dr. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense szolgált igehirdetéssel. Prédikációjában emlékeztetett arra, mennyiféle hely lehet Isten háza a barokk díszítettségű székesegyházaktól a mosókonyháig. Az istentiszteletet követő huszonöt perces orgonazenés meditáció után a templomban filmvetítés, a templom előtt zsidó táncház várta a kicsiket és nagyokat.

Mindeközben az Evangélikus Országos Múzeumnak az Biblia és az egyháztörténet nőalakjait bemutató kiállítását és a Weöres Sándor gondolataival, valamint mécsesekkel kirakott gondolatösvényt is megtekinthették az érdeklődők. A legkitartóbb néhány látogató éjfélkor taizéi énekekkel adott hálát az Istennek a tartalmas estéért.

A szervezõk örömét ezen az estén az is növelte, hogy ismét több olyan felnőtt és gyermek meghallotta a hívást, akik bár a templom közelében élnek, talán még soha nem vettek részt istentiszteleten. Ezen az estén azonban együtt zengték a leghűségesebb gyülekezeti tagokkal: „Mondjuk éneket örömmel...”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!