Újabb településen segítenek az Ökumenikus Segélyszervezet szivattyúi

Újabb településen segítenek az Ökumenikus Segélyszervezet szivattyúi

Share this content.

Alattyán – A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal kialakított együttműködés keretében újabb Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen kapcsolódott be a belvíz elleni küzdelembe az Ökumenikus Segélyszervezet. A hiánypótló szivattyúk és az azok működtetésére kiképzett önkéntesek három helyszínen kezdték meg a munkát vasárnap Alattyán községben. Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Belényi Dániel

A Zagyva folyó mellett fekvő Jászalsószentgyörgy településen helyezték pénteken működésbe azt az első öt szivattyút, melyek az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésének keretében segítik a belvíz miatt érintetteket.

Az átadáson részt vett Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, aki azt mondta, hogy szervezetének sokéves tapasztalata szerint sokkal jobb „befektetés” a megelőzés, mint utólag a károk felszámolása. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ma bejelentett együttműködésének a fókuszában a családok értékeinek megóvása áll. A szivattyúk percenként 1200 liter vizet tudnak egyenként mozgatni, a készülékeket pedig a segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársai és önkéntesei fogják működtetni és szükség szerint újabb helyekre eljuttatni. A készülékek beszerzését a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Vodafone Humanitárius Alapból finanszírozták, de szeretnének további készülékeket is beszerezni, amihez a 1353-as adományvonalon járulhat hozzá bárki, hívásonként 250 forinttal. Dr. Szakali Erzsébet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a kormányhivatal közvetítő szerepével részese lehet az együttműködésnek, s a maga eszközeivel segíthet így a bajbajutott embereknek, hiszen a baj esetén mindig az összefogásban rejlik a legnagyobb erő.  Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnökének elmondása szerint hiánypótló és hatékony segítség az Ökumenikus Segélyszervezet szerepvállalása. A szivattyúk következő üzembe helyezési helyszíneit az illetékes önkormányzatokkal közösen fogják meghatározni, mivel egyrészt sok kérés érkezik hozzájuk, másrészt viszont figyelembe kell venni az aktuális csapadékhelyzetet is. Szarvák Imre, a település polgármestere köszönetében elmondta, hogy a településen élők hálásak a segítségért, s a segélyszervezet közreműködésnek köszönhetően a védekezés költségeit is csökkenteni tudják.

A segélyszervezet a hétvégén azonban újabb berendezéseket telepített a Kötivizig szakembereivel egyeztetve Zagyva melletti területekre, illetve a Csillag-gödör nevű helyi tó és az elvezető csatorna közé. Utóbbi döntést az indokolta, hogy a tó emelkedése a környező házaknál is veszélyes talajvíz-emelkedést eredményezett. A munka eredményét a közeli lakosok néhány óra alatt észlelhették. Egyikük elmondta: „Már aggódtunk, mert reggel tizenöt centi víz volt a pincénkben. Aztán észrevettem, hogy a vízszint váratlanul öt centit apadt reggel óta. Kimentem a gödörhöz, és akkor láttam, hogy a segélyszervezet munkatársai szivattyúznak. Ha így folytatják, néhány napon belül vízmentes lehet a pincénk."  Hogy a helyiek milyen hálásak a segítségnyújtásért, jól mutatja az is, hogy többen már az első napon ebédet vittek a szivattyúknál fáradozó önkénteseknek. A segélyszervezet csapata a következő napokban szükség szerint folytatja a segítségnyújtást a megyében, akár újabb szivattyúk beszerzésével és telepítésével is. 

A segélyszervezet továbbra is várja mindazok segítségét, akik megtehetik, hogy akár csak a 1353-as adományvonal egyszeri felhívásával, azaz 250 forint adománnyal csatlakoznak az összefogáshoz. A segélyszervezet a beérkező adományokból a rendkívüli időjárás károsultjait segíti, valamint részt vesz a belvíz elleni küzdelemben, a belvíztől fenyegetett családok értékeinek megóvásában is.

A segélyszervezet gyakorlatias férfi önkéntesek jelentkezését is várja, akik készek a helyszíneken bekapcsolódni a segítségnyújtásba. Jelentkezés: onkentes@segelyszervezet.hu

A segítségnyújtás folytatódik, az összefogáshoz bárki csatlakozhat a 1353-as adományvonal hívásával, ezért a segélyszervezet kéri a média képviselőit - különös tekintettel az ár- és belvíztudósítások szerkesztőire -, hogy lehetőségük szerint minél többekhez juttassák el a felhívást, amely dióhéjban így hangzik:

Az Ökumenikus Segélyszervezet kéri, hogy aki teheti, a 1353-as adományvonal hívásával támogassa 250 forinttal a segélyszervezet munkáját, ezzel csatlakozva az összefogáshoz a rendkívüli időjárás károsultjaiért. Minden hívás segít!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!