Útjára indult a gyülekezeti nővéri szolgálat Orosházán

Útjára indult a gyülekezeti nővéri szolgálat Orosházán

Share this content.

Orosháza – 2012. december 2-án, ünnepi istentisztelet keretében indult útjára Orosházán – elsőként Magyarországon – a gyülekezeti nővéri szolgálat. Egy gyülekezeti nővért és az egészségügyi csoport három munkatársat áldotta meg szolgálatuk kezdetén Ördög Endre orosházi lelkész. Az indulást megelőző munkálatokat a csoport tagjaival Ryll Cecilia végezte, aki fél éven át készítette fel a tagokat egy Magyarországon elsőként szervezett egyházi egészségügyi tanfolyam keretében, amelyen már szakképzett nővérek és egészségügyi munkatársak specializálódnak a gyülekezeti egészségügyi ellátás kiépítésére és megszervezésére. Szöveg és fotó: Ryll Cecilia

Az orosházi csoport jelenleg egy gyülekezeti egészségnap megszervezésén dolgozik, amely február elején fogja bemutatni egyházközségüknek, mi is ez a szolgálat a gyakorlatban, hogyan működik az adott gyülekezetben, és hogyan veheti igénybe a gyülekezet bármely tagja.

Ez a fajta egyházi ápolói szolgálat, eredeti nevén parish nursing az Egyesült Államokból indult útjára a nyolcvanas években egy amerikai evangélikus lelkész, Granger Westberg irányításával, és azóta számos felekezetben és országban aktív része az egyházi munkaágaknak. Az orosházi gyülekezetben szolgáló nővér először megbízási szerződéssel kezd el dolgozni, és ahogy kiépül ez a szolgálat, a tervek szerint úgy szeretnék kiépíteni magát a pozíciót is egy teljes állású, gyülekezet által finanszírozott munkaággá. A gyülekezeti nővér feladata lesz a gyülekezeti tagok és a gyülekezet egészének egészségügyi ellátása mind prevenciós gondozás, mind tanácsadás, mind betegellátó feladatok formájában, úgy, ahogy azok a nővéri praxis szakmai kereteiben megfogalmazhatók.

Az orosházi megbízott gyülekezeti nővér Szőllősiné Kassai Judit, aki jelenleg gyülekezeti munkatársi feladatokat is végez. Az egészségügyi munkacsoport tagjai pedig Kovács Csilla, a Győri Vilmos Szeretetszolgálat élén álló nővér, Jankainé Zelenka Anikó kórházi gyerekápoló, aki jelenleg az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a levelező hitoktató szakot is végzi, valamint Szekeresné Balsi Annamária ápolónő, aki jelenleg GYED-en van kisfiával. Mindannyian az orosházi gyülekezet aktív tagjai.

A februári gyülekezeti egészségnapra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!