Ülésezik a Lutheránus Világszövetség Tanácsa

Ülésezik a Lutheránus Világszövetség Tanácsa

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A Lutheránus Világszövetség vezető testülete, amely a nagygyűlések között meghatározza a szövetség irányvonalait, a Reménység nem okoz csalódást címmel 2015. június 18. és 22. között ülésezik Svájcban. Munib A. Younan elnök üdvözlő szavaiban a szélsőségekkel való szembenállás fontosságáról szólt.

A tanácsülést angol illetve német nyelven lehet nyomon követni a világszövetség honlapján. Angolul itt, németül pedig itt.

Az LVSZ elnöke, dr. Munib A. Younan püspök az idei tanácsülés megnyitójakor arra szólította fel a lutheránus döntéshozókat, hogy hirdessék azt a reménységet, amely senkit sem hagy cserben.

A világméretű evangélikus közösségnek ellen kell állnia a szélsőséges jelenségekkel szemben – javasolta beszédében a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház vezető püspöke.

Younan a továbbiakban azt is hangsúlyozta, hogy a keresztények arra lettek elhívva, hogy táplálják a reménységet. A vallásilag is meghatározott erőszakos cselekedetek között ez nehéz feladat. Ennek ellenére nem lehet a reménységben csalódni és a reménység a keresztényeket nem választja el a világtól sem.

„A reménység nem okoz számunkra csalódást. De nem okoz csalódást a szomszédunknak, a másik embernek sem. Nem hagyunk senkit sem magára. Világméretű közösségünk a teljes misszióra és a prófétai diakóniára kötelezte el magát, ami azt jelenti, hogy minden közösség felé ki kell terjesztenünk ezt” – hangsúlyozta Younan, aki azt is megállapította, hogy a világ jelenleg egy kaotikus időszakot él meg, amelyben különböző szélsőséges csoportok fájdalmat okoznak embereknek, hogy illuzórikus céljaikat és totalitarizmust valósítsanak meg. Younan követelte, hogy az evangélikusok félreérthetetlenül mondják ki azt, hogy szükség van a vallási és politikai téren a csökkentésekre.

„A mi felelősségünk, hogy a lutheránus tanítás bölcsességét és tisztaságát szembe helyezzük az eszkatológiai reménység hamis üzeneteivel. A reformáció története adja ehhez a sürgős projektmunkához a megfelelő eszközöket” – hangsúlyozta Younan.

Az evangélikusoknak egy olyan közösségért kell szót emelniük, amely gondoskodik a bajban lévőkről, megosztja az élelmiszert és értékeli az adományokat, megvédi a hazát és azt, hogy mindenkinek joga legyen arra, hogy Istent a maga módján szólítsa meg. „Ebben a vízióban a reménységből veszünk magunkhoz, amely megszabadít az egoizmusomtól és a saját érdekeimre való kizárólagos koncentrációtól. Ez a reménység belehelyez egy olyan közösségbe, amelynek van elképzelése a világ számára. Ez egy sokkal nagyobb dolog részévé tesz engem, ahol a különbségek és a sokszínűség nem bizonytalanítanak el” – mondta továbbá Younan.

De hogy ez az elképzelés teret nyerhessen, az evangélikusoknak a szélsőségek okait is tárgyalniuk kell – tette hozzá az elnök. A lutheránus egyházközösséghez való tartozás az egyes embert világpolgárrá és a másik kereszténytől kölcsönösen függővé teszi. „Identitásom arab, palesztin, evangélikus keresztényként szoros összefüggésben van az afrikai spiritualitással, a misztérium ázsiai értékelésével, az európai felvilágosodás örökségével, az amerikai feltalálószellemmel és egyben a latin-amerikai felszabadulással is. Ezeknek az erősségeknek minden egyes része támaszt és erőt adott egyházközösségemben annak megélésére, hogy kimondhatom, a lutheránus kifejezés manapság már nem egy mellékes megjelölés a számomra.”

Az LVSZ idei tanácsülésén több mint 100-an vesznek részt, közöttük az LVSZ tanácsadó testületének tagjai, a tagegyházainak képviselői, valamint ökumenikus vendégek és munkatársak is.

Az ülésen többek között sor kerül majd Christina Jackson-Skelton gazdasági helyzetelemzésére is, valamint Martin Junge főtitkár jelentésére is, amelyben az elmúlt év eseményeit és a következő év terveit fogja összefoglalni. A tanácsülésen foglalkoznak majd a 2017-es Namíbiai nagygyűléssel is. Az alkalom csúcspontja a vasárnapi istentisztelet lesz, amelyet a genfi Szent Péter katedrálisban tartanak majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!