Ünnepi istentisztelet Nagyváradon – Győri János Sámuel, pesterzsébeti evangélikus lelkész szolgálatával

Ünnepi istentisztelet Nagyváradon – Győri János Sámuel, pesterzsébeti evangélikus lelkész szolgálatával

Share this content.

Immár XXII. alkalommal rendezte meg az elmúlt héten Nagyvárad magyarsága azt az ünnepségsorozatot, amellyel már hagyományt teremtett a Kárpát-medencei magyarság életében. A történelmi egyházak, a civil- illetve politikai szervezetek rendezvényei a magyarság identitásának egy- egy színfoltját megjelenitve járultak hozzá a keresztyén hit és a nemzeti identitás erősitéséhez, hagyományaink ápolásához. Forrás: evangelikus.net, szöveg: Mátyás Attila, videó: Győri András Timótheus

A helyi Evangélikus Egyházközség ünnepi istentisztelet szervezésével vállalt részt eme nemes cél megvalósitásában. Győri János Sámuel, pesterzsébeti evangélikus lelkész hirdette Isten igéjét hangsúlyozván, hogy szükség van az ünnep örömére, hisz az ünnepet Isten teremtette és az „a menyország egy morzsája, készülődés az üdvösségre." Pál apostol szavait is idézte, aki így bíztat: „Örüljetek az Urban mindenkor, ismét mondom örüljetek." Az igehirdető meggyőződése, hogy „Nagyváradnak is szüksége van egy erős várra, szüksége van Istenre." Jelenléte jele volt nemcsak az összetartozásnak, de a határokon átivelő  testvériségnek is.

A liturgikus szolgálatot Mátyás Attila, helyi lelkész végezte, aki a köszöntések kapcsán azt is megemlítette, hogy dédnagyapja, Rolik Lajos éppen a pesterzsébeti evangélikus gyülekezetnek volt hűséges presbitere.
A Petőfi-bizottság kutatásairól és feltehetően Petőfi Sándor Barguzinban megtatált hamvainak kálváriájáról Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke tartott érdekfeszitő előadást. Elmondása szerint érthetetlen, hogy a magyar Tudományos Akadémia miért akadályozza a DNS vizsgálat alapján igényelt azonosítást. Szomorú, hogy éppen azok, akiknek szolgálati kötelessége lenne a kutatásban elől járni, minden megtesznek, hogy Petőfi azonosítás ne történhessen meg. Az elnök kérte: „segítsetek ezen a hátralevő úton, amelynek végén Petőfi Sándor földi maradványait szeretnénk méltóképp eltemetni."

A „Voce Vita" kvartet és Benczédi Mónika zenetanárnő színvonalas zenével emelték az alkalom ünnepélyes hangulatát. A pár éve alakult énekegyüttes tagjai (Deményfalvi Ágnes-szoprán,Hovancsek Tünde-alt, Kiss Huba Ernő-tenor és Benczédi Hunor-basszus) klasszikus és könnyűzenei darabokkal örvendeztették meg a hallgatóságot. A szíveket betöltötte a gyönyörű muzsika harmóniája. Az orgona hangja ismét lenyűgözte a jelenlevőket.

A köszönetek kapcsán a helyi lelkész külön ajándékot adott át Jonnie Boschnak, a kampeni testvérgyülekezet tagjának a már több évtizede tartó segítőkészségért és a nagyváradi evangélikusok iránti hűségéért.
Az ünnepélynek a magyar nemzeti Himnusz adta meg a méltó záróakordot, amelyet követően a vendégsereg a templom udvarán előkészített szeretetvendégségen részesült a sok finomságban.

Istennek legyen hála kimondhatatlan ajándékáért!

Hivatkozások: További fényképek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!