„Édes Gyönk” 2014

„Édes Gyönk” 2014

Share this content.

Szöveg és fotó: Kemler Imréné
Gyönk – A gyönki Német Nemzetiségi Egyesület immár harmadik alkalommal rendezte meg az „Édes Gyönk" mézeskalács kiállítást. Három éve Kemler Imréné ötlete alapján indult a kezdeményezés a Tolna megyei kisváros mézeskalács másának megalkotására, amit természetesen nem csak az egyesületi tagok, hanem Gyönk és környékének vállalkozó kedvű kezdő és gyakorlott „konyhatündérei boszorkánykonyhájában” készítenek el minden évben. A közös édes építkezésekhez az alapanyagokat az egyesület, a méhészklub és magán felajánlások biztosították.

A megvalósult remekművek minden évben egyre szebbek, és egyre nagyobb számban kerülnek kiállításra. Az „építők” között megtalálható minden korosztály és minden tapasztalat az óvodás gyermekektől a nagymamákig, a teljesen kezdőktől a hivatásos cukrászig. A recept természetesen mindenkinél más és más, de a végeredmény lenyűgöző, hiszen minden recept alapvető eleme, legfontosabb hozzávalója a nagy adag szeretet, az ünnepi várakozás, felkészülés.

A kiállítás a gyönki evangélikus templomban tekinthető meg az adventi időszakban december 1 és 15 között. Az elkészült mézeskalács épületeket december 19-én a református gyülekezetnél tartott ökumenikus teadélutánon ehetik meg a város hittanos gyermekei.

A megnyitón köszöntőt mondott Petki Krisztina cukrász, majd Kollár Zsolt evangélikus lelkész az adventhez kapcsolódó gondolatait mondta el a jelenlevőknek. Az általános iskola tanulói Bakonyiné Wiedemann Andrea felkészítésével németül és magyarul adtak elő az ünnephez illő verseket, énekeket. A megnyitó az evangélikus gyülekezeti teremben egy kis süteménnyel és innivalóval zárult.

A cikk szerzője a Német Nemzetiségi Egyesület Gyönk elnöke.

A kiállítás képei megtekinthetők a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület honlapján: www.nne.hu.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!