„Benczúr újra közöttünk van!” – Püspöki tárlatvezetés a kiállításon Nyíregyházán

„Benczúr újra közöttünk van!” – Püspöki tárlatvezetés a kiállításon Nyíregyházán

Share this content.

Nyíregyháza – 2014. március 21-én pénteken délután Nyíregyházán a Jósa András Múzeum „Benczúr újra köztünk van!” című kiállításán, dr. Bene János megyei múzeumigazgató és munkatársai meghívására - a Reformáció és kultúra éve keretébe illesztve - előadást, majd ezt követően rendhagyó tárlatvezetést tartott dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, Madár Xiména művészettörténész közreműködésével. Szövegés fotó: Sallai Gábor, Horváth-Hegyi Áron

A püspök előadását a múzeum első emeleti előterében kezdte, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformáció és kultúra tematikus évéről szólt, majd Benczúr Gyula művészetét illesztette bele az egyházi életbe. Elmondása szerint - bár sokan nem így gondolják -, a hit és kultúra nem összeférhetetlenek. Egyik a másikat sajátos módon erősítheti. 

Ezt követően, immáron a kiállítóteremben rendhagyó tárlatvezetést tartott Fabiny Tamás, Madár Xiména, a múzeum művészettörténésze közreműködésével. A püspök nem szokványos meglátásaira, kérdéseire a művészettörténész reagált, így egyfajta párbeszéd alakult ki egy-egy alkotás előtt megállva. 

Az alkalmat rendkívüli érdeklődés kísérte.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!