„Bonhoeffer inspiráció marad!” – 70 éve halt meg a német teológus

„Bonhoeffer inspiráció marad!” – 70 éve halt meg a német teológus

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Hannover – 1945. április 9-én végezték ki a nácik Dietrich Bonhoeffert. Halálának évfordulóján a Németországi Protestáns Egyház (EKD) vezetője, Heinrich Bedford-Stohm méltatta a teológus-lelkészt.

„Bonhoeffer inspiráció marad azok számára, akik az elnyomás és erőszak helyzetében az emberi méltóságért emelnek szót” – mondta az EKD (Németországi Protestáns Egyház) vezetője, Heinrich Bedford-Strohm Hannoverben. A teológus sok kijelentése meghatározó az evangélikus egyház számára mind a mai napig, például ez a mondat is: „Az egyház csak akkor egyház, ha mások számára ott van.”

Mint ismeretes Dietrich Bonhoeffert, röviddel a második világháború vége előtt, 1945. április 9-én, húsvét után végezték ki a Flossenbürgben lévő koncentrációs táborban.

„Bonhoeffer arra emlékeztethet bennünket, hogy nem szabad elkényelmesednünk, hanem az evangélikus kritikus erejét szavainkkal el kell vinnünk a társadalomba” – emelte ki Bedford-Strohm, aki egyébként bajorországi tartományi püspökként is szolgál. De a teológus és ellenálló nem csak a náci terror ellen lépett fel. Szavai mind a mai napig vigasztalást nyújtanak, mint például az a költeménye, amelyet a börtönben írt: Áldó hatalmak oltalmába rejtve, csak várjuk békén mindazt, ami jő. (Von guten Mächten wunderbar geborgen, erwarten wir getrost was kommen mag). Aki kész arra, hogy egzisztenciális szükségéről számot adjon és erről beszéljen, vigaszt tud nyújtani más. szükséget szenvedő embereknek is – ezt mutatják ezek a sorok. „Mind a mai napig kötődünk Bonhoefferhez abban a hitben, hogy mindenek ellenére megtartatunk és szavaiból vigasztalást nyerhetünk és erősödhetünk” – mondta az EKD vezető.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!