„Fogadjátok be egymást…” – Felhívás az egyház népéhez és a jóakaratú emberekhez segítségnyújtásra a rendkívüli hidegben

„Fogadjátok be egymást…” – Felhívás az egyház népéhez és a jóakaratú emberekhez segítségnyújtásra a rendkívüli hidegben

Share this content.

Szöveg: Fabiny Tamás
Budapest – A világ közel 80 millió evangélikusának 2015-ös bibliai jelmondata így hangzik: „Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére” (Rm 15,7). A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezetei és intézményei is ennek az apostoli útmutatásnak jegyében kezdik ezt az évet. Az alábbiakban dr. Fabiny Tamásnak a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkáért felelős püspökének felhívását olvashatják.

 

A világ közel 80 millió evangélikusának 2015-ös bibliai jelmondata így hangzik: „Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére” (Rm 15,7). A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezetei és intézményei is ennek az apostoli útmutatásnak jegyében kezdik ezt az évet.

A hazánkban tapasztalható szegénységet, a még mindig gyakori kirekesztést és az esélyegyenlőség hiányát érzékelve továbbra is szeretnénk hitelesen jelen lenni a rászorulók között. Ezekben a rendkívül hideg napokban elsősorban azokra az embertársainkra kell hogy irányuljon a figyelmünk, akiknek egészsége és élete is veszélybe kerül, ha nem kapnak időben érdemi segítséget.

Nemcsak a hajléktalanokra érvényes ez, hanem azokra is, akik otthonukban élnek ugyan, de nem jutnak tüzelőhöz, és fennáll annak veszélye, hogy saját lakásukban fagynak meg. Tartani lehet attól, hogy az ünnepek elmúltával már kevesebb figyelem irányul rájuk. Ezért felhívjuk híveinket és jóakaratú embertársainkat arra, hogy – a szarvasi evangélikusok példáját is követve – vegyék számba környezetükben azokat, akik veszélyhelyzetben vannak. Látogassanak el hozzájuk, biztosítva nekik a túléléshez és az emberi méltóság helyreállításához szükséges tárgyi vagy anyagi segítséget. Kérjük, hogy – a diakóniai és szociális intézményekhez kapcsolódva – létesítsenek krízisközpontokat, lehetőség szerint pedig nyissák meg a rászorulók előtt a gyülekezet megfelelő fűtött helyiségeit. Bízunk benne, hogy intézményeink képzett szakemberei, valamint önkéntesek segítségével melléjük tudunk állni a bajban. Fogadjátok be egymást, ahogy Krisztus is befogadott titeket!

Budapest, 2015. január 1.

Dr. Fabiny Tamás

a Magyarországi Evangélikus Egyház

diakóniai munkáért felelős püspöke

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!