„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők” – Megszépült a galgagyörki templom

„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők” – Megszépült a galgagyörki templom

Share this content.

Galgagyörk – Zarándokének. Salamoné. A 127. zsoltár első versei hangoztak a szószékről az Észak-Pest megyei galgagyörki evangélikus templom megújulásának hálaadó ünnepén 2013. október 13-án vasárnap délután: „Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az ÚR szeret, annak álmában is ad eleget.” A barokk stílusú, tizennyolcadik században épült templomhoz száz lépcső vezet fel a parókiától. Egy zsoltárnyi – vagy épp egy éneknyi – út, mely elegendő ahhoz, hogy az istentiszteletre igyekvő lelkileg ráhangolódjon a találkozásra: Istennel és hittestvérekkel. Szöveg és fotó: Horváth-Hegyi Áron

A templom, és a zsoltár kapcsán Fabiny Tamás püspök igehirdetésében a templomba érkezés mozzanatait elevenítette fel, megszólítva a gyülekezetet: tiétek ez a megújult hajlék, de legyen bármilyen szép is, ha üresen kong, akkor az fájdalmas. Majd hozzátette: hiába telik meg a templom, ha nem hiszitek, hogy Jézus Krisztus feltámadt. Jézus nélkül minden hiába: az építkezés, az őrzés, a prédikálás, az emberhalászat, a csupán vasárnapi keresztyénség. De akik az Úrban bíznak, álmukban is ad eleget.

Az ünnepre sokat vártak a galgagyörkiek, hiszen a 2008-ban beadott LEADER uniós pályázat során a megpályázott pénz csupán hatvan százalékát nyerték el, így a kivitelezés évekre megtorpant. Olykor még a projekt lefújását is kénytelenek voltak számba venni a vezetők. Végül is a tenni akarás győzött. A következő nekirugaszkodáskor új pályázatíró céggel, és immáron csökkentett tervekkel folytatódott a küzdelem, amelynek gyümölcseként az elnyert huszonhét millió forinttal 2012 tavaszán megkezdődtek a munkálatok a vakolatleveréssel. További kilenc millió forint támogatás összegyűjtésével (hívektől, országos egyháztól, önkormányzattól) sok fontos külső és belső munkálatot sikerült elvégezni.  A kivitelezés a templomkert rendezésével (többek kétezer növény ültetésével) szeptemberben befejeződött.

A Nemecz Attila felügyelő által vezetett ünnepi közgyűlésen beszámolók hangoztak el. Bátfai László a felújítás tervezője és műszaki ellenőre az elmúlt öt év eseményeiről adott részletes és szakszerű tájékoztatást, Tedás Józsefné pedig a templomtörténetet ismertette, amelyből kiderült, hogy szinte nem telt el úgy évtized, hogy valami ne újult volna meg a templomon. Kossuth Mihályné a közreműködőknek, köztük a számos kétkezi munkáját felajánló gyülekezeti tagnak mondott meleg hangú köszönetet. Végül Pintér János, a gyülekezetben 1986 óta szolgáló lelkész szólt, aki Istennek adott hálát az eredményes küzdelemért, és a széles körű összefogásért.

A köszöntések során felszólalt Mekis Ádám esperes, Roncz Béla egyházmegyei felügyelő, Benczúr László tiszteletbeli egyházkerületi felügyelő, Adámi János, a helyi katolikus közösség presbitere, Mráz István, a váckisújfalusi leányegyház presbitere, és Matejcsok Zsolt polgármester.

Címkék: Galgagyörk - templom -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!