„Isten békét hirdet népének” – Az Egyházak Világtanácsának főtitkára bejelentette a világtanács 10. találkozóját

„Isten békét hirdet népének” – Az Egyházak Világtanácsának főtitkára bejelentette a világtanács 10. találkozóját

Share this content.

Genf – „Merjünk hinni a békében!” – Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára bejelentette a világtanács 10. találkozóját. Forrás: oikumene.org, reformatus.hu / Zrak Ákos

„Tudom és ti is tudjátok, hogy mindenki arra vár, hogy meghallhassa a szavát annak, aki a békét hirdeti, hirdeti, hogy vége a harcnak, a szenvedésnek és a küzdelemnek. Az emberek várják, hogy a béke megszülessen és beszéljen. A béke a maga teljességében. Béke erőszak nélkül. Béke és barátság. Béke és igazság. Béke és reménység. Béke a családban. Béke a városokban. Béke az egyházak között. Béke az országok között, a világunkban. Béke a vallások között. Hinnünk kell benne” – mondta Olav Fykse Tveit Szöulban. A 85. zsoltárt idézve kijelentette, hogy a gyülekezeteknek, az embereknek reménykedniük kell a béke eljövetelében, és béketeremtőnek kell lenniük maguknak is, hogy a 60 éve elválasztott Korea ismét egységes legyen.
„A koreai emberek régóta vágynak már a végső békére, amely újra összekapcsolhatná életüket a békében és egyúttal a térségben is.” Ugyanakkor a főtitkár kijelentette, hogy Izrael, Palesztina és Szíria népe is erre vágyik.
A főtitkár örömmel néz az Egyházak Világtanácsának 10. Találkozója elé, amelyet ősszel fognak megtartani a dél-koreai Busanban. A gyűlés témája: „Az Élet Istene, vezessen minket az igazsághoz és a békéhez."
„Isten békét hirdet népének, hogy nyugalmat adjon a nyugtalanságban, hiányosságainkban és bűneinkben. Ha Isten békét hirdet, akkor mi is lehetünk béketeremtők. Mi is hirdethetjük a szavait, és elhozhatjuk a békét mások életébe” – foglalta össze, feltéve a kérdést: „Figyelünk e Isten beszédére és hívására?”
Ma olyan világban élünk, ahol az életünket sok fenyegetés éri, a szakadék folyamatosan növekszik a gazdagok és a szegények közt, egyre több a fiatal munkanélküli. A klímaváltozás következményei egyre drasztikusabbak, egyre veszélyesebb mértéket öltenek. A 85. zsoltár őszinte reakció a romlottságra, a felszínességre és a bűneinkre. Isten megbocsát, helyreállít, feléleszt, még akkor is, ha ez a megbocsátás nem megérdemelt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!