„Kórusunk tagjainak zenei háttere is nagyon különböző” – Székely Szilvia

„Kórusunk tagjainak zenei háttere is nagyon különböző” – Székely Szilvia

Share this content.

Sopron – Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre Sopronban az evangélikus gimnáziumok országos kórustalálkozója. Azoknak a tanároknak és diákoknak az összejövetele ez, akiknek az életében meghatározó szerepet tölt be az éneklés, a kórusmuzsika, a közös zenélés közösségteremtő ereje. Megszólítottuk a kórusok vezetőit, meséljenek nekünk élményeikről, tapasztalataikról. Szöveg: Ittzés Szilvia, fotók: Mészáros Ildikó, Szabó Dániel, Muntag András

MEZŐBERÉNY

Székely Szilvia

Nováky Andrea biztatott, hogy jöjjünk bátran, hiszen nem versenyzünk, csak együtt leszünk. Az én gyerekeim még teljesen letörnének, ha versenyre vinném őket, hiszen nagyon frissek vagyunk még: a gimnáziumunk – ami amúgy kéttannyelvű és tehetséggondozó is – még csak második éve evangélikus. Szeptemberben részt vettem az énektanároknak tartott továbbképzésen, azon nagyon sok ötletet és lelkesítést kaptam Bence Gábortól, hogyan vághat neki az ember a kórusépítésnek. Ott azt tanultam, hogy egyszerűen a zene örömét kell szem előtt tartani. Nem kell izgulni annyira azon, hogy milyen lesz a teljesítmény, csak ne vesszen el a zenélés élménye! Így októberben el is kezdtem a szervezkedést, ami persze nagyon nehezen ment, hiszen a napi 8, 9 vagy akár 10 órával megterhelt gyerekek egyszerűen nem érnek rá. Mégis, sikerült egy kis induló csapatot összeszedni, velük vagyok most itt, és nagyon örülök, hogy végül rászántuk magunkat! A diákok végigénekelték a hétórás utat. Vittük magunkkal a kis énekfüzetet, amit iskolalelkészünk, Fülöp Mónika állított össze. Van közötte hagyományos ének, kánon és ifjúsági ének, fújták mindet. 

Ide két kánonnal készültünk, és egy spirituáléval, amit én írtam át kétszólamúra – és magyarra, hogy meg tudjanak birkózni vele. A lányok könnyen és gyorsan tanulnak, aztán ők tanítják a fiúkat. Nekem azzal is meg kell küzdenem, hogy új egyházi iskolaként mit is énekeljünk. Hol találom azokat a műveket, amelyek illenek az evangélikus stílushoz, nem megtanulhatatlanok, és még élvezik is a gyerekek? Mivel a másik szakom az angol, sokat böngészem az amerikai internetes egyházi-zenei oldalakat is, mert ott mintha könnyebben találnék énekelhető műveket. 

Kórusunk tagjainak zenei háttere is nagyon különböző, nekem is új ez a közeg, de az ilyen alkalmak, mint ez a hétvége, nagyon megdobják a csapatot. Köszönjük a hívást, és remélem, két év múlva még több kórussal és karvezetővel találkozom majd!”

Műsor: 

  • Áldjon meg téged (kánon)
  • Palestrina: Jesu, rex admirabilis
  • Indulj, szép égi szekér (spirituálé)
  • Dona nobis pacem (kánon)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!