„Merjünk bátran, irgalommal szeretni!”– Beszélgetés B. Pintér Márta lelkész asszonnyal

„Merjünk bátran, irgalommal szeretni!”– Beszélgetés B. Pintér Márta lelkész asszonnyal

Share this content.

Hetedik alkalommal rendezik meg hazánkban is a Házasság Hetét: keresőknek és házasoknak. A Magyar Evangélikus Egyház női missziói lelkésze, B. Pintér Márta évek óta lelki gondozóként támogatja a párkeresőket, a házasokat és a házasságban megfáradtakat. A lelkész asszonyt az elköteleződés buktatóiról és a mindent átölelő szeretetkapcsolatról, a házasságról faggatta a csaladhalo.hu. Forrás: csaladhalo.hu

- Ha meghalljuk azt a szót, misszió, jobbára a harmadik világbelieket térítők jutnak eszünkbe. A női misszió itt, Magyarországon milyen feladatokat vállal fel?

- Az Evangélikus Női Misszió tágabb területet foglal magába, mintsem csupán a család-pasztorációt. Egyfajta női érdekvédelem az egyházunkban: papnék és lelkésznők, továbbá a gyülekezetekben szolgáló asszonyok életének kísérése is a feladatunk. Tizenhat éve alakultunk, de már az induláskor is arra irányultak célkitűzéseink, hogy a nőket segítsük felismerni, mely feladatokat kell betölteniük családjukban. De, már a hivatalos létre jötte előtt egy évvel olyan konferenciát szervezett a Női Misszió, ahová az egyedülálló édesanyákat és gyermekeiket hívta össze. Ezzel is tudatosította azt, hogy az egyháznak bizony feladata, hogy törődjön az ún. csonka családokkal, felkarolja azokat, akik a társkapcsolatok terén esetleg éppen most kudarcot vallottak. Sokak személyes példája igazolja, hogy a megpróbáltatásokból vezet kiút. Ahogyan egy az elváltak számára, angolból fordított kézikönyv alcíme is ezt sugallja: Padlóról talpra. Ez azonban azt is jelenti, hogy erősíteni kell a teljes családban, a házasságban élőket is, felkészíteni a fiatalokat arra az „igen”-re, mely a saját és gyermekeik életét is örökre meghatározza.

- Sok egyházakon kívül ragadt ember érezheti, hogy számára nincs segítség…

- Egyházunk világosan látja a valóságot, amiben élünk: házasságok bomlanak fel körülöttünk, köztük – és ez nagyon fájdalmas – lelkészházasságok is. Ez arra is sarkall minket, hogy a Házasság Hetében különösen is hangsúlyozzuk az elköteleződés fontosságát. De ezt nem úgy tesszük, hogy lelketlen és szigorú irányvonalakat adunk, hanem  mint akik magunk is megéljük olykor a párkapcsolati nehézségeket, annak valódi megélésével és tanúságtétellel teszünk bizonyságot a házasság öröme és hitele mellett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!