„Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel”

„Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel”

Share this content.

Szöveg és fotó: Balicza Máté
Nyíregyháza – 2015. május 27-én a nyíregyházi Luther Márton Kollégium diákjai és tanárai – tanévzáróval és pedagógusnapi köszöntéssel is egybekötött – meglepetés ünnepség keretében búcsúztak nyugdíjba vonuló igazgatójuktól, Martinovszky Istvántól.

Nem kis feladatra vállalkozott a kollégium közössége Laborczi Géza lelkész, az igazgató tanács elnökének vezetésével, amikor titokban kezdték el az alkalom szervezését. Ám próbálkozásukat teljes siker kísérte, hiszen az ünnepelt az utolsó pillanatig nem sejtette meg, mire készülnek.

Martinovszky István a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség aktív tagja, 1985-től mint presbiter segíti a gyülekezet munkáját. 15 éven keresztül volt a Luther Márton Kollégium igazgatója. Szolgálati ideje alatt épült a mai, 130 főt befogadni képes intézmény, amelynek létrejöttében aktív, irányító-összefogó szerepe volt. Szolgálatát a zene iránti elkötelezettsége is meghatározta. Mint előadóművész több hangszeren is játszik (furulya, klarinét, konga, basszusgitár, bőgő, tárogató) és zenei talentuma következtében a kollégium életében is jelentős szerepet játszott a zenei nevelés.

Az ünnepségen végzett igehirdetési szolgálatában dr. Fabiny Tamás Lk 1, 80 alapján – szólt a diákokhoz, tanárokhoz és a távozó igazgatóhoz. Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke a testben és ismeretekben való növekedés mellett a hitben és lélekben való megerősödés fontosságát hangsúlyozta, amely a Szentlélek munkájának köszönhető. Majd a simeoni sorsra is utalva méltatta Martinovszky István Jézusra mutató szolgálatát, azt kívánva neki, hogy a rá bízott feladatok elvégzése után békességgel, hálát adva tudjon visszatekinteni és előrenézni is, hiszen várnak még rá más feladatok az egyházban és családjában.

A nyugdíjba vonuló igazgatót munkatársai mellett Zsarnai Krisztián esperes és Márföldi István egyházmegyei felügyelő, valamint dr. Kovács László Attila nyíregyházi igazgató lelkész és dr. Bálint Zoltán felügyelő is köszöntötték. Martinovszky István meghatódott köszönetnyilvánítását pedig spontán vastaps fogadta. Az alkalmat a kollégium diákjai által előadott prózai és zenei műsorszámok tették teljessé.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!