„Nem adom fel!” – Érzékenyítő nap volt a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban

„Nem adom fel!” – Érzékenyítő nap volt a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban

Share this content.

Szöveg: Bodor Eszter, fotó: Kákay István
Budapest – 2014. október 2-án a Sztehlo Gábor Evangélikus Iskola többcélú intézményében a gimnazisták és néhány általános iskolás diák részére második alkalommal szerveztek érzékenyítő napot. Az esemény mottójául egy bibliai mondatot választották „Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket Isten dicsőségére!” (Róma 15,7.) Személyes beszámoló.

Ezen a napon diákjaink a Nem Adom Fel Alapítvány közreműködésével vehettek részt különböző programokon. Hét helyszínen biztosította tanulóink számára az alapítvány, hogy kipróbálhassák, hogyan lehetséges látni a látás képessége nélkül, mozdulni, ha helyhez vannak kötve, válaszolni, ha nem hallják a szót, egy helyben ülve sportolni, sakktábla nélkül, valamint labdajátékot játszani úgy, hogy a látásuk helyett csak a hallásukra hagyatkozhatnak.

Diákjaink csoportokba osztva, forgószínpad szerűen vándoroltak a hét állomás között. Az egyiken megnézhették a Pillangó Cirkusz című filmet, melynek főszereplője Nick Vujicic, akinek a gondolatát választottuk a tavalyi érzékenyítő napunk jelmondatának „Döntést kellett hoznom, hogy mérges legyek-e Istenre azért, amim nincs, vagy hálás legyek azért, amim van.”

A 20 perces film már önmagában elgondolkodtató volt. Utána a filmmel kapcsolatos gondolataikról beszélgethettek a tanulók a Nem Adom Fel Alapítvány egyik képviselőjével, egy 28 éves fiatalemberrel, és kérdéseket tehettek fel neki arról, milyen sérültként élni Magyarországon. Könnyes tekintetek, őszinte mosolyok jellemezték ezt az együttlétet.

Ezen a héten vendégeink a rummelsbergi diakóniai főiskolának a diákjai és docensei, akik érzékenyítő napunkon előadást tartottak munkájukról, tanulmányaikról, életükről.

B. Pintér Márta iskolalelkészünk az Erőszak leküzdésének világnapja alkalmából Dianne B. Collard: „Úgy döntöttem, megbocsátok… fiam gyilkosának” című könyve alapján gondolatébresztő beszélgetést kezdeményezett diákjainkkal, mely a gyerekek mindennapjaiban felmerülő őszinte megbocsátás nehézségeinek kérdését járta körül. Eközben Horváth István Üldözött kereszténység címmel tartott előadást a pestszentlőrinci Élő Kövek Templomában iskolai közösségünk számára. Arról a napjainkban is aktuális problémáról beszélt, hogy világszerte több mint 100 millió keresztény szembesül naponta az üldözés valamilyen formájával azért, mert Jézus Krisztust élete Urának és Megváltójának vallja.

Kővágó Pál pszichológus „Karrier másképp” című előadásában azt mutatta meg, hogyan lehet teljes életet élni mozgássérültként, hogyan lehet doktorálni, egyetemen, akadémián tanítani, előadásokat tartani külföldön.

Baglyos Natália tanárnőnek Fahidi Éva holokauszt túlélő volt a vendége, aki egy érzékenyítő film után beszélgetett diákjainkkal. A tanárokkal és diákokkal élete történetét elevenítette föl, mesélt családja 1944 előtti életéről - csupán 18 éves volt 1944-ben –, a debreceni gettóról, a deportálásról, és mindarról, amit átélt az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs táborokban, így húga és édesanyja elvesztéséről is Auschwitzban.

Intézményünk integráló munkaközössége is aktívan kivette a részét az érzékenyítő nap programjaiból. Szájjal festéssel próbálkozhattak a tanulók Felkai Gyöngyvér, Szabó Ágnes, Molnár Zsófia vezetésével. A munkaközösség vezetője, Szegedi Anikó értelmileg akadályozott emberekről tartott érzékenyítő foglalkozást. Egy krétarajz, néhány cetli és egy szivacs segítségével az emberi élet értékéről beszélgetett a diákokkal, és arról is, hogy egy sérülés hogyan befolyásolhatja az ember életét, de ez az értékén semmit sem változtat.

A diákokkal és a kollégákkal beszélgetve a mai napról Simon András szavai jutottak eszembe, mely integrált nevelést folytató intézményünk jelmondatává is vált:

Nem baj, hogy nem vagyunk egyformák, talán unalmas is lenne a világ, ha mindenben egyetértenénk…
Gyökereink összeérnek a föld mélyén, s a nap is ugyanúgy simogatja szirmainkat.
(Simon András)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!