„Szeretni és szeretve lenni” – börtönviselt szülők gyermekeinek táborozása

„Szeretni és szeretve lenni” – börtönviselt szülők gyermekeinek táborozása

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó és videó: Magyari Márton
Mátraszentimre – 2014. június 27 és július 2. között tartotta idei Angyalfa táborát fogvatartottak gyermekeinek a Magyar Testvéri Börtöntársaság.

Talán tudjuk, hogy milyen nehéz a társadalom perifériájára került emberek helyzete, de ritkán gondolunk abba bele, hogy ez nemcsak idősebbeket, hanem igencsak fiatalokat is érint. Abba talán még kevesebbszer fordítunk figyelmet, hogy a szabadságvesztésüket töltő emberek gyermekei milyen nehézségeken mehetnek át. A társadalom, de sok esetben a felekezetek is kevés figyelmet fordítanak rájuk.

„Szeretni és szeretve lenni, a legnagyobb boldogság a világon!” – fogalmazott Goethe és ezt az idézetet választotta az idei év táborának mottójául a Magyar Testvéri Börtöntársaság. Az a szervezet, amely immáron több mint húsz esztendeje végez börtönpasztoációt, valamint bűnmegelőzési tevékenységet és emellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy azok a gyermekek, akik közvetve áldozatai valamelyik szülőjük törvénytelen cselekedetének minél teljesebb életet élhessenek. Így a karácsonyi ajándékosztáson túl az eddigi évekhez hasonlóan idén is megrendezték a biblikus alapú Angyalfa-tábort, melyben tizenkét gyermek vehetett részt. A sportoláson, túrákon, az együttlét örömén túl a szervezők, Roszík Gábor evangélikus lelkész, Magyari Márton ügyvezető, táborvezető és Bősze Veronika teológus-hallgató különös figyelmet fordítottak arra, hogy a gyermekek ne csak az önfeledt örömöt élhessék meg, hanem Isten igéjének felszabadító és megvigasztaló örömhíréhez is közelebb kerüljenek.

Mint Magyari Mártontól megtudtuk, sok gyermek olyan szociális helyzetből érkezett a táborba, hogy a család önmaga nem tudta volna megoldani, hogy gyermeke kikapcsolódhasson. A tábor szervezői immáron évek óta ismerik ezt a helyzetet, így – a dániai aarhus-i evangélikus egyetemi gyülekezet segítségével – díjmentesen tudták a kikapcsolódás élményét biztosítani a résztvevőknek.

 

 

Az egy hetes táborhoz csatlakozott Dinnyés József daltulajdonos is, aki énekeivel és közvetlenségével vitt örömteli hangulatot a gyermekek szívébe. A gyermekek a nyári melegben a csoportvetélkedőkön, ügyességi játékokon kívül a strandot is kipróbálták, valamint Roszík Gábor szolgálatával a bagolyirtási evangélikus templomban istentiszteleten vettek részt. És hogy milyen üzenete lehet az együttlétnek a résztvevők számára? Ezt Pál apostol szeretethimnuszának szavaival lehetne a legjobban megfogalmazni, mely szerint a legnagyobb nehézségek között is tudhatjuk: „A szeretet soha el nem fogy” (1Kor 13, 8b).

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!