Rádiós istentisztelet-közvetítés Malomsokról

Rádiós istentisztelet-közvetítés Malomsokról

Share this content.

Szerző: Weltler Gábor; forrás: Evangélikus Élet
Malomsokról közvetít evangélikus istentiszteletet a Kossuth rádió április 25-én 10.04-től. Húsvét ünnepe utáni harmadik vasárnap (Jubilate) igét hirdet Weltler Gábor, a gyülekezet lelkésze. Az istentisztelet liturgiájában felolvasóként részt vesznek Német Lilla és Kalmárné Somogyi Edina pedagógusok. Az alkalmon a gyülekezet és az iskola énekkara énekel, zenél a Szivárvány zenekar. Orgonán közreműködik Horváthné Somogyi Renáta a gyülekezet kántora, aki a egyben a gyülekezet felügyelője és hitoktatója is.
„Az Úr gondot visel…” – Bemutatkozik a Malomsoki Evangélikus Egyházközség
 
Malomsok alig több mint ötszáz lakosú település a Kisalföld déli részén, Pápától körülbelül húsz kilométerre, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye határán. A helyi evangélikus gyülekezet, amelynek története komoly múltra tekint vissza, jelenleg mintegy kétszáz tagot számlál.
 
A reformáció utáni időkben hamar megjelent az evangélikus tanítás a faluban, 1621-től kezdve pedig már írásos emlékek őrzik az itt szolgáló lelkészek nevét is. Közülük az egyik legismertebb Edvi Illés Gergely, akit innen hurcoltak gályarabságra a pozsonyi törvényszék ítélete nyomán 1675-ben, s aki útközben leesett szamaráról, és mártírhalált szenvedett.
 
A gyülekezet – eredetileg barokk – templomát a mögöttünk hagyott évszázadok folyamán többször is szinte a semmiből kellett újjáépíteni. Mai formáját 1797-ben nyerte el. Legutóbb 2006-ban renoválták. A jelentősnek mondható felújítás során új orgona is épült. A templomban három emléktábla található, amelyek az első és a második világháború helyi áldozatainak, valamint Edvi Illés Gergelynek állítanak emléket. Sokféle nehézséget kellett leküzdeni a közeli és távoli múltban egyaránt, de az itt élő evangélikus közösség minden viharban megállta a helyét.
 
Egyházilag régóta Malomsokhoz tartozik a szomszédos falu: Marcaltő. 2008-ban a településen működő nyolcosztályos általános iskola és óvoda (valamint a malomsoki tagóvoda) megtartása kérdésessé vált, ám ekkor a malomsoki gyülekezet átvette, pontosabban: megmentette. Az intézmény az evangélikus Kmety György nevét viseli, aki az 1848–1849-es forradalom egyetlen Veszprém megyei ütközetében, amelyet a Marcaltőhöz tartozó Ihászon vívtak, a magyar hadsereg tábornoka volt.
 
Az intézmény átvétele a gyülekezeti életnek is új lendületet adott. A komoly kihívásokat örömmel vállalta a fenntartó, hiszen a tanítás mindig szívügye volt a malomsoki evangélikusságnak. Az ifjúsági munkát segíti az időközben megalakult Szivárvány zenekar, amely az elmúlt években – átlépve a gyülekezet határait – számos közösséget gazdagított Krisztusra mutató könnyűzenei szolgálatával szerte az országban.
 
Bár a malomsoki gyülekezet a legkisebb fenntartó, és iskolája, óvodája is a legkisebb az evangélikus egyházban, az elmúlt években kéz a kézben mégis számos komoly egyházi alkalmat szerveztek és valósítottak meg a helyiek. Nem véletlen, hogy a lelkésztől gyakran elhangzik ez a mondat: „Újra és újra hálát adunk Istennek, hogy irgalmasan reánk tekint, és reméljük, hogy aki eddig ilyen kegyelmesen hordozott, ezután is megtart minket.
 

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 20201. április 18–25-i dátummal megjelent 86. évfolyam 15–16. számában olvasható.
Az 
Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!