Vasárnapi ige: Ki tart meg, ha megszédülök?

Vasárnapi ige: Ki tart meg, ha megszédülök?

Share this content.

Szöveg: Szabó B. András, kép: Iván Navarro alkotásai, kép forrása: ivan-navarro.com, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Ki vagyok én, Uram, ó, Uram? És mi az én házam népe, hogy eljuttattál engem idáig?” (2Sám 7,18)

Pál írja: [Isten] hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló…” (1Kor 15,10)

Abban a pillanatban, ahogy tudatosul a mélység, megjelenik a bizonytalanság: „Nézz mindig csak felfelé, ne gondolj az egyre növekvő térre alattad, különben leesel” – mondja a sziklamászó oktató. A mélység egyformán szédítő, ha a hegycsúcs tetején állok vagy egy szakadék mélyébe ereszkedem.

Dávid király a hegycsúcs tetején mondja ezt, miután figyelmeztetést kapott. Van határ felfelé. Ott a magasban annyira otthon érzi magát, hogy Istenről akar gondoskodni. Szép helyet adni neki, ami méltó Istenhez és királyához. A próféta először rábólint: szép terv. Aztán megkapja a választ felülről: istenkísértés. Letekint, honnan jutott idáig, és megszédül, ilyen gyorsan ilyen magasra – már nem is tudom, ugyanaz vagyok-e.

Legtöbben nem ilyen emberfeletti csúcsokon élünk, csak lent a síkon. Hétköznapjaink nagy részében pont a mélység, a veszélyek elkerüléséért dolgozunk és imádkozunk. Csak az alján érezzük igazán létét, addig csak elhessegetni való gondolat. Pedig a szakadék életünk legbiztosabb tapasztalata, hogy ennek ellenére élünk, csoda.

Ki vagyok én, hogy szakadékok között itt lehetek és szólhatok? Ki tart meg, ha megszédülök? Éppen a szédülés, a tehetetlen bizonytalanság mutatja, ki az, aki meg tud, meg fog tartani a legmélyebb szakadékon túl.
*
Uram, felfelé török, és megszédülök. Veszélyt látok, és megbénulok. Mutasd meg, hogy nem vagyok egyedül, és határaim vannak: felfelé és lefelé egyaránt. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!