1848: Emlékünnepély Bácsfaluban

1848: Emlékünnepély Bácsfaluban

Share this content.

Bácsfalu – Március 17-én istentisztelet keretében emlékeztünk meg az 1848–49-es szabadságharcról. Az ünnepi hangulatot az istentisztelet kezdetén a négyfalusi Polifónia kórus teremtette meg, akik ez alkalommal Kossuth-dalokat és forradalmi énekeket énekeltek. Az igehirdetésben Barcsa István bácsfalusi lelkipásztor párhuzamba hozta a főpapok Jézust elpusztító, elítélő magatartását az egykori forradalomellenes vezetők magatartásával. A prédikációban elhangzott az is, hogy annak ellenére, hogy Jézust nagypénteken megfeszítették, és a szabadságharcot, a forradalmat legyőzték, az eszmét nem tudták megállítani. Forrás: evangnegyfalu.ro, evangelikus.net, szöveg: Barcsa István

Az igehirdetés után Rab Sándor történész Petőfiről, a forradalmárról tartott előadást. Az előadás keretében Barcsa KatalinVizoli KrisztinaCsabay AnitaJáger Stefánia és Gocsmán Emese Petőfi-verseket szavaltak. Rab Sándor az előadásban igyekezett átfogó képet alkotni arról a korról, amelyben Petőfi élt, és arról a társadalomról, amelynek szüksége volt Petőfire, aki életét adta a szabadságért.

Az előadást Sólyom Tamás 10. osztályos diák orgonajátéka követte.

Az ünnepség az istentisztelet után is folytatódott. Az ünneplő gyülekezet az 1848 karácsony estéjén megölt áldozatok emlékére állított emlékmű előtt is lerótta kegyeletét. Ez alkalommal Barcsa István lelkipásztor Petőfi-verset mondott, majd Géczi Gellért, Négyfalu alpolgármestere helyezett koszorút az emlékműre.

Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

A jelenlevők elmondták: „Hála Istennek, ez évben is méltóképpen ünnepeltük meg nemzeti ünnepünket.”

Hisszük és reméljük, hogy ezek az ünnepi alkalmak mind nemzeti önazonosságunkat, mind pedig közösségi életünket erősítik.

Címkék: megemlékezés - Erdély - 1848 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!