2014. október 27-étől lehet pályázni hűtőcsere-támogatásra!

2014. október 27-étől lehet pályázni hűtőcsere-támogatásra!

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu. Fotó: Kovács László / Konkam Stúdió
Budapest – Már csak néhány nap, és október 27-től meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra. A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés sajtótájékoztatóján új pályázati tanácsadó oldalt mutatott be (www.csereprogram.hu), valamint a gyártók által rászoruló családok számára felajánlott 20 darab új, energiahatékony hűtőszekrényt átadták az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az „Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást (www.kormany.huwww.emi.hu), ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2014. november 30-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon (https://uszt-hgcs.hu/) keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon. A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére került meghirdetésre, de a napokban várható a pályázói kör kibővítése.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek számára, hogy összesen 627,1 millió forint állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50%-a, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 Ft, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 35.000 Ft. A háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján[1] . A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek[2], valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját (https://uszt-hgcs.hu/). A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.

A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja. - mondta Huczka István, a CECED Magyarország igazgatója. Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője mutatta be azt az új honlapot (www.csereprogram.hu), amelyen bárki regisztráció nélkül hozzájuthat a pályázáshoz szükséges összes információhoz. Itt kipróbálható az energiakalkulátor, amely kiszámítja, hogy a cserével mekkora energiamegtakarítás érhető el. Még a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat is megtalálja, aki esetleg még gondolkodik a pályázáson, továbbá a hűtéssel kapcsolatos praktikus tudnivalók, tanácsok is olvashatóak a honlapon.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai nagyszabású adományozási akciót jelentettek be. Olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni.  A felajánlott 20 darab korszerű hűtő- illetve fagyasztó készüléket az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családok számára. Az adományt átvevő Lehel László elnök-igazgató kiemelte, hogy az energiatakarékos készülékek különösen nagy segítséget jelentenek azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak, akiknek minden megtakarított forint számít, a Segélyszervezet ezért is helyez nagy hangsúlyt a takarékosságra való nevelésre intézményeiben. A „házhoz érkező segítség” átadásánál egy család otthonában a sajtó képviselői is jelen lehettek.

A CECED Magyarország Egyesülés

2004. szeptember 21-én CECED Magyarország Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és –képviselő Egyesülés néven alapított szervezetet tizenegy háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cég. Az egyesülés jelenlegi tagjai a BSH Kft. (a Bosch, Siemens és Ufesa márkájú háztartási készülékek forgalmazója), a Candy Hoover Hungary Kft., a  DOMETIC Zrt., az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft., a Gorenje Budapest Kft., a Groupe SEB Central Europe Kft. (a Tefal, Moulinex, Rowenta és Krups márkák forgalmazója), a Beko termékeket is forgalmazó Hauser Magyarország Kft., az IndesitCompany Magyarország Kft., az LG Electronics Magyar Kft., a Miele Kft., a Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep, a Samsung Electronics Magyar Zrt. és a Whirlpool Magyarország Kft. A CECED Magyarország Egyesülés ellátja továbbá a Sony Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepe képviseletét is.

A CECED

A CECED Magyarország Egyesülés tagja az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok nemzetközi érdekképviseleti szervezetének, a CECED-nek is. Az iparág 200 ezer főt foglalkoztat közvetlenül és évente 35 milliárd euro forgalmat bonyolít. A tagok nagyháztartási gépeket (pl. hűtőgépeket, mosógépeket, tűzhelyeket, mosogatógépeket), háztartási kisgépeket (pl. konyhai robotgépek, porszívók), valamint fűtő- és hűtőkészülékeket gyártanak és forgalmaznak, elsősorban háztartási használatra.

A CECED - ConseilEuropéen de la Contruction d'appareils Domestiques (Európai Háztartási Gép Gyártók Tanácsa) 1958-ban jött létre. 1997 óta a szervezet Brüsszelben képviseli tagjainak érdekeit az európai intézményekben. Tagszervezetei (26) vannak Ausztriában, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Szlovákiában és Törökországban. 1997 óta azonban nemcsak a nemzeti egyesületek, hanem a gyártó és forgalmazó cégek közvetlenül is tagjai a CECED-nek, jelenleg 17-en (Arcelik, AristonThermo Group, BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH, Candy Hoover Group Srl, Daikin Europe N.V., De’LonghiSpA, AB Electrolux, Fagor Group, Gorenje d.d., Groupe SEB, IndesitCompanySpA , LG Electronics, LiebherrHausgerate, Miele&Cie. GmbH &Co, Philips ConsumerLifestyle B.V., Samsung Electronics és Whirlpool EMEA). 

[1] A leadandó régi gép 6 alaptípus közül választott típusát, korát és magasságát (fagyasztóláda esetén szélességét) kell a pályázónak megadnia, majd a készüléklistából ki kell választania az új készüléket.

[2] A készüléklistán több, mint 800 készülék található. Minden gyártó cég, mely a programban részt kívánt venni, leadta a teljes, forgalmazott készüléklistáját.

A képeken Huczka István, a CECED Magyarország igazgatója, Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója látható a mai sajtótájékoztatón illetve a budapesti Jakab család otthonában, akik az akció indulásának keretében elsőként vehették át a 20 hűtő egyikét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!