Elkezdődött a Kárpát-medencei lelkészek konferenciája – Több mint 240 lelkész gyűlt össze Balatonszárszón

Elkezdődött a Kárpát-medencei lelkészek konferenciája – Több mint 240 lelkész gyűlt össze Balatonszárszón

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Balatonszárszó – A Soli Deo Gloria Református Konferenciaközpont ad otthont 2017. június 6. és 8. között, a reformáció ötszázadik emlékévében, az evangélikus lelkészkonferenciának. A magyarországi lelkészeken kívül az egész Kárpát-medencéből, sőt még azon is túlról érkeztek lelkészek.

Nem szűkölködtek a konferencia címadói, amikor a „Szeretsz-e engem?” - „Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged” - Elköteleződésben címet adták a találkozónak. A Kárpát-medencei lelkészkonferencia a maga nemében azért egyedülálló, mert információnk szerint ennyi lelkész egyházunk történetében még nem találkozott az egész Kárpát-medencéből.

A Soli Deo Gloria Konferenciaközpontban már pünkösdhétfőn informális találkozóra gyűltek össze a Kárpát-medencei evangélikus püspökök és gyülekezetvezetők, majd tanácskozásukat kedden folytatták. A határon túli magyar nyelvű gyülekezeti szolgálatokról esett szó. Beszámoltak egymásnak azokról az örömökről és nehézségekről is, amelyekkel a szolgálat alatt szembesülnek és együtt kerestek megoldási lehetőségeket is. Erdélyből többek között Adorjáni Dezső Zoltán, a Felvidékről Nagy Olivér, Ausztriából Fónyad Pál, Németországból Gémes Pál, Szlovéniából, Muraközből pedig Mitja Andrejek volt jelen a tanácskozáson.

Fontos lépés volt, hogy a korábban 2006-ban alakult MAEK (Magyar Evangélikus Konferencia) megszűnt és létrejött annak jogutódja, a METT (Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület), amelynek meghatározták szabályrendeletét, tagjait és tevékenységét.

A nagyobb plénum előtt zajló lelkészkonferencia azonban csak kedd délután kezdődött Gáncs Péter elnök-püspök igei intonációjával, majd a finn Seppo Häkkinen mikkeli püspök tartott bibliatanulmányt az isteni elköteleződésről az ember iránt, János evangéliuma 21. fejezetének 15-19. versei alapján, Más övez fel téged címmel. A püspök Péter elhívástörténetének elemzésével kezdte előadását, ennek egzegetikai elemzése után azonban egy igazán fontos kérdést pendített meg: a lelkészek sokszor egy gyülekezet vezetőinek tartják magukat, de jó helyre tenni ezt a kérdést, hiszen tulajdonképpen nem ők vezetik a gyülekezetet, hanem Jézus.

Hafenscher Károly miniszteri biztos Az elköteleződés reformációja - újraelköteleződés a reformáció mellett – Betekintés a jubileumi emlékév projektjeibe címmel az állami Reformáció Emlékbizottságáltal 2017-re szervezett programokat elemezte. A vetített képes előadásban az emlékév reklámfilmjei is szerepeltek.

Esti áhítatot tartott a felvidéki missziót végző Lóczy Tibor, majd Lackner Pál vezetésével bemutatkoztak egyházunk különböző missziói ágainak vezetői.

A nap kedélyes beszélgetéssel ért véget.

 

Videók:

Bevezető közös ének a Kárpát-medencei lelkészek konferenciáján

Gáncs Péter igei köszöntője a Kárpát-medencei lelkészek konferenciáján

Isten elköteleződése az ember iránt: „Más övez fel téged” (Jn 21, 15-19)
Seppo Häkkinen püspök bibliatanulmánya

Mesterházy Balázs előadása

Lóczy Tibor áhítata

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!