2017-ben Namíbiában lesz az LVSZ nagygyűlése

2017-ben Namíbiában lesz az LVSZ nagygyűlése

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlését a namíbiai Windhukban fogják tartani. Az LVSZ Tanácsa köszönettel fogadta el az LVSZ tagegyházának meghívását 2013. június 13. és 18. között tartott genfi ülésén. „Az LVSZ szívesen megy Namíbiába, hogy megünnepelje Namíbia függetlenségét és támogassa az ottani egyházak missziói szolgálatát!” – üdvözölte a döntést dr. Munib A. Younan LVSZ-elnök. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A döntés előtt az LVSZ három helyi tagegyházának három püspöke mutatkozott be és mutatta be egyházát.

A Namíbiai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezető püspöke, dr. Shekutaamba V. V. Nambala emlékeztetett eközben az ország sokoldalú és többrétegű missziós történelmére is, amely a három lutheránus egyház kialakulásához vezetett. Nagy-Britanniából, Finnországból és Németországból is mentek misszionáriusok a területre, és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ország lakosságának mára körülbelül 90 százaléka keresztény. A lakosságnak több mint fele e három lutheránus egyház valamelyikének tagja - magyarázta dr. Zephania Kameeta, a Namíbiai Köztársaság Evangélikus-Lutheránus Egyházának püspöke. Ez a három egyház különleges motivációt adott a meghíváshoz.

„Az LVSZ a namíbiai szabadságharcok idején sokat segített nekünk, és nem csak az országhatárokon belül - magyarázta Nambala. Teológusaink külföldi képzésében vagy a menekültek befogadásában egyaránt az LVSZ adott nekünk segítséget. A 21. században, Namíbia függetlenségének elérése után, az apartheid végével az itteni egyházak szeretnének köszönetet mondani ezzel a meghívással az LVSZ-nek. „Jöjjenek el, és éljék át velünk, mit jelent a kommunió és a függetlenség” - szólította fel Nambala a tanácstagokat.

Erich Hertel, a Namíbiai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke hangsúlyozta, hogy az LVSZ nagygyűlése pozitív hatással lehet az itteni három evangélikus egyház életére, és talán elősegítheti egy egységes egyház létrehozását. A rasszok szétválasztása és az apartheid idején a három egyház összevonására tett kísérletek ugyanis sorra csődöt mondtak. Aztán az 1990-es években újra történtek lépések az egyesülés felé. 2007-ben aztán létrehoztak egy közös egyháztanácsot.

„Ennek azonban semmiképpen sem kell az út végét jelentenie, hanem csak egy mérföldkövet az egységért tett lépések útján” - mondta a püspök.

három namíbiai lutheránus egyház azonban rendkívül különböző méretű. A német nyelvű egyházban körülbelül ötezer tag van, míg a brit eredetűben 420.000, a finn gyökerűben pedig 700.000. Windhukban van egy olyan gyülekezet, amelyben mindhárom gyülekezet tagjai együtt ünnepelnek az istentiszteleteken.

Kameeta püspök, aki az LVSZ Tanácsának is tagja, végül arról számolt be, hogy meghívásukat támogatta az Afrikai Lutheránus Egyházak Konferenciája is. Így tehát nemcsak Namíbia látná vendégül az LVSZ-t 2017-ben, hanem egész Afrika is.

A tanács döntése után a három püspök szimbolikus meghívási ajándékot, egy namíbiai zászlót adott át az LVSZ elnökének. Hertel püspök pedig egy namíbiai mondással búcsúzott: „Te elhagyhatod Namíbiát, de Namíbia sosem fog téged elhagyni.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!