A 2017-es tervekről is tárgyal Genfben a Lutheránus Világszövetség Tanácsa

A 2017-es tervekről is tárgyal Genfben a Lutheránus Világszövetség Tanácsa

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség Tanácsa éves gyűlését tartja 2013. június 13. és 18. között az Ökumenikus Centrumban, Genfben. Számos napirendi pontjuk lesz, így az LVSZ új irányvonala a nemekhez való viszonyt illetően (gender kérdés) és a 2017-es nagygyűlés tervei is. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: youtube.com/LWFWeb

„Legyetek tanítványok a mai világban” a fő témája az LVSZ vezető testülete 2013-as tanácskozásának. A résztvevők, között ott van a 49 tanácstag, akik az LVSZ tagegyházait képviselik szerte a világban, valamint a megfigyelők és a meghívott vendégek is.

Az LVSZ elnöke, dr. Munib A. Younan, a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke gondosan kidolgozta a és következtetéseket is levont az egyházak globális közösségét illetően - erről szól majd az ő első hozzászólása. Martin Junge főtitkár pedig össze fogja foglalni a legutóbbi, kolumbiai, bogotai tanácskozás óta történteket. Christina Jackson-Skelton (Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház) a pénzügyi helyzetet fogja a tanácstagok elé tárni és a következő évek költségvetési tervezetét vezeti elő.

A tanács fontos döntéseket fog hozni a 2017-es reformációi 500. évfordulót illetően. A 2017-ben megtartandó 12. nagygyűlés is téma lesz, annak helyszínét most fogják lerögzíteni és a tagegyházak meghívásának előkészítése is most fog zajlani. Mint ismeretes, az előző nagygyűlést a Württembergi Evangélikus-Lutheránus Egyház szervezte és Stuttgarban tartották.

A „Konfliktustól a közösségig” címet viselő fontos, ökumenikus jelentés is a tanács elé kerül, elfogadásra. A publikációt a Lutheránus - Római-katolikus Egység Bizottsága dolgozta ki és Kurt Koch kardinális jelenlétében kerül majd megtárgyalásra, aki a vatikáni Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke. A dokumentum az első lépés a reformáció óta, hogy katolikusok és evangélikusok a keresztény egységről tárgyalásokat folytattak és javaslatokat dolgoztak ki.

A tanács tagjai döntést fognak hozni az LVSZ nemekkel kapcsolatos politikájáról is, aláhúzva a nemek közötti egyenlőséget, a férfiak és a nők közös, vezetésben való szerepét a lutheránus közösségben.

A tanácskozáson természetesen a lelki élet is szerepet játszik majd, hiszen nyitó istentisztelettel indul az alkalom június 13-án, az Ökumenikus Centrum kápolnájában és minden reggel bibliatanulmányok lesznek, este pedig áhítatok. Vasárnap a genfi Temple de la Madeleine templomban tartanak istentiszteletet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!