25 éve áll a siófoki evangélikus templom – Finn, német és magyar nyelvű áldással indultak tovább a megemlékezők

25 éve áll a siófoki evangélikus templom – Finn, német és magyar nyelvű áldással indultak tovább a megemlékezők

Share this content.

Szöveg: Lampért Gábor, fotó: Kiss Tamás
Siófok – Hálaadásra gyűltünk össze június utolsó szombatján, hogy testvérgyülekezeteinkkel és városunkkal együtt magasztaljuk az Urat gyülekezetünk 25 éve felszentelt templomáért. Személyes beszámoló a gyülekezet lelkészétől!

A hét során folyamatosan érkeztek hozzánk vendégeink Ouluból, Waldheimből és Marquartsteinből, finn és német testvérgyülekezeteinkből.

Pénteken este templomunkban nyitottuk meg a gyülekezet és a templom történetét képekben elmesélő fotókiállítást, majd ezt követően a balatonboglári Seven Houses Gospel Choir & Band szolgált lélekemelő spirituálékkal, utánuk a balatonföldvári művelődési ház Sonoro kórusa énekelt csodálatos szépséggel és vidámsággal lelki és játékos darabokat. Végül Teleki Miklós, templomunk orgonaművésze játszotta J. S. Bach: c-moll passacaglia és fúga művét az este emelkedett lezárásaként.

Szombaton 10 órakor kezdődött ünnepi úrvacsorás hálaadó istentiszteletünk, amelyen Hanna-Maija Ollanketo oului dómtemplomi lelkésznő, Reinald Richber waldheimi és Rainer Maier marquartsteini lelkészek szolgáltak együtt az igehirdetés áldott szolgálatát végző Kőszeghyné Rackó Zsuzsanna esperesünkkel, és a gyülekezet lelkészével. Az úrvacsorát a négy vendég lelkész osztotta az ünneplő gyülekezetnek.

A közgyűlésen köszönthettük városunk jelenlévő polgármesterét és alpolgármester asszonyát is, majd a levélben érkezett köszöntések hangzottak el Szentes Ernőné felügyelőtől. Ezután a finn testvérek nevében Hanna-Maija Ollanketo lelkésznő köszöntő szavait Marosvári Péter orgonaművész tolmácsolta, aki az istentiszteletet a dómtemplomi gyülekezet művészkántoraként kísérte. Ezután Riku-Matti Järvi diakónus adta át az oului testvérgyülekezet ajándékát, egy pár szép gyertyatartót és terítőt. Rainer Maier marquartsteini lelkész köszöntése után Reinald Richber lelkész adta át a waldheimi gyülekezet ajándékát, az egyedien díszített gyertyát, mely a testvérkapcsolat jelképe. Ezt követően köszöntötte a gyülekezetet volt lelkésze, Baranyay Csaba is.

A déli harangszó elmúltával a templom előtti parkban ebédre hívogattunk mindenkit, majd a salgótarjáni Akkord Fúvós Kisegyüttes játszott a templom előtt mindenki örömére. Ezután kezdődtek a gyerekprogramok, ügyességi játékokkal, arc és henna festéssel. Róka Szabolcs mesemondó gyűjtötte csokorba a gyerekeket és felnőtteket, és varázslatos vidám világba kalauzolta őket. Ezután jött a palacsintaevő verseny, amit a legifjabbak egyike nyert meg. Mindezek végeztével a templomban gyűltünk össze éneklésre, hálaadásra, a nyár örömei felé elbocsátásra.

Vasárnap a 10 órás istentiszteleten újra együtt voltunk, a Siófoki Bányász Női Kar szolgált liturgikus énekekkel, majd a finn, német és magyar nyelvű áldással indulhattunk utunkon tovább.

Istennek adunk hálát, és mindenkinek köszönjük, aki eljött, hogy velünk örüljön, és aki segített, hogy ez a nap felejthetetlen legyen.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!