Ahol hajlékra lelnek nappal is

Ahol hajlékra lelnek nappal is

Share this content.

Forrás: szon.hu, fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Két igazi nagy ellensége van az embernek, éljen bárhol: a hideg és az éhség. Éppen ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy az ebédidőhöz közeledve egyre többen vannak az Oltalom Szeretetszolgálat nappali melegedőjében.

Mindenki másképpen várja az idő múlását. Egy fiatal nő az asztalnál ülve a feltett táskájára hajtja fejét, s úgy szundikál szelíden, békésen. Álmában biztosan valahol messze jár... Néhányan - ifjabb és idősebb férfiak - könyvet olvasnak, egy mellettük ülő lány ruhaprospektust lapozgat. Hosszasan elidőzik egy-egy képnél, arra gondolhat, vajon hogyan állhatna rajta, ha meg tudná venni...Egy idősebb férfi több széket tolt össze, azokon fekszik. Se cipő, se zokni rajta, csak közelebbről látni meg a lábfején a fagyás feketéllő foltjait.

„Engem ugyan le ne fényképezzenek!” – csattan fel innen is, onnan is a kiáltás, s kérésüket természetesen tiszteletben tartjuk.
Sokan szégyellik, hogy idáig jutottak, s ezért a nevüket sem vállalják.

János nyolc éve – ahogy fogalmaz –, kliense a nappali melegedőnek. Gyermekfelügyelőként dolgozott, de megszűnt a munkahelye, vissza kellett adnia a szolgálati lakást, így egyik napról a másikra az utcán találta magát. Nem volt kihez mennie, hiszen állami gondozottként nőtt fel.

„Szinte állandóan itt vagyok, s ha ez melegedő bezár 16 órakor, megyek a Bokréta utcai éjjeli pihenőbe – meséli. – Olykor-olykor vannak az emberek között összetűzések,hiszen egyesek azt hiszik, hogy nekik minden jár, mert hajléktalanok. Bár itt is lehet tisztálkodni, de én az éjszakai szálláson szoktam.”

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 5-i számában.

Hivatkozások: A cikk a szon.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!