Allegóriák, szimbólumok türelemjátékok – Múzeuméjszaka a Deák téren

Allegóriák, szimbólumok türelemjátékok – Múzeuméjszaka a Deák téren

Share this content.

Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum idén hatodik alkalommal kapcsolódott be a Múzeumok éjszakája elnevezésű nagyszabású országos programsorozatba. Forrás: Evangélikus Élet, evangelikusmuzeum.hu

A múzeumok éjszakájának idei programja a „Tolerancia évszázada" című időszaki kiállításhoz, illetve tágabb értelemben a tolerancia témájához kötődött múzeumunkban. Színes programokkal várták az érdeklődőket, így zenei kínálatukban a Classic Chamber Brass rézfúvós együttes előadában a reneszánsztól a mai popzenéig hallgathattak feldolgozásokat. A zeneakadémia vonósnégyese a 18. századot idézte meg Haydn műveinek megszólaltatásával. A Cantus Ludus énekegyüttes pedig többek közt gyerekkorunk egyik kedves dalának különböző korokra átültetett feldolgozásával gazdagította élményszerűen ismereteinket.

Régi korok házi praktikáival és egy kis kóstoló keretében ízeivel is ismerkedhettek az érdeklődők Sárdy Margit értő kalauzolásával. Az egynapos tárlaton a Luther életét bemutató rajzfilmsorozat terveit is bemutatták, a rendező, Richly Zsolt egy korábbi kiváló rajzfilmjét, a Háry Jánost is (újra) nézhették.

Ezen az éjszakán a látogatók aktivitására is számítottak: kiállítási totóval, kakukktojás „műtárgyak" keresésével tehették próbára tudásukat és figyelmüket. A pincében az üldözések idejének templomépítési technikáját, a vesszőből font és sárral tapasztott paticsfal építését lehetett kipróbálni korhatár nélkül. Az este jó hangulatú bezárásáról borbemutató gondoskodott: ezúttal az egyeik legősibb, ma már határon túli borvidék, a szerémségi mutatkozott be Maurer Oszkár borain keresztül.

Az alkalomról az Evangélikus Élet 2013. június 30-án megjelenő számában olvashatnak tudósítást.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!