A nők élete az ókori Palesztinában

A nők élete az ókori Palesztinában

Share this content.

Forrás: Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszék
Budapest – A mainzi Johannes Gutenberg Universität kiállítása az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem Ószövetségi tanszékei közreműködésével jött létre. Wolfgang Zwickel, a Mainzi Egyetem Evangélikus Teológiai Fakultásának professzora az írásmagyarázat mellett munkássága nagy részét a régészetnek szenteli. Jelenleg is egyik vezetője a Genezáreti-tó partján fekvő Tel-Kinneretben folyó feltárásoknak.

Minden palesztinai ásatásnál bőségesen találni agyagtárgyakat. A pénzérmék mellett ez jelenti a régészek számára a legnagyobb segítséget egy település-réteg datálásában. Az agyag könnyen törik, és viszonylag rövid időn belül megváltoznak a formái. Mégis, az agyag kiemelkedő szerepet játszik a mindennapi élet rekonstrukciójában is. Mivel a cserepek évezredeken át fennmaradtak, a leletek hozzásegítenek a házon belüli tevékenységek rekonstruálásához. Kétségtelenül hiányoznak ez idáig a széleskörű kísérletek e témában.

Minden tulajdonképpeni lakóházban találunk fazekakat, olaj, bor és sör tárolására használt korsót, korsócskát, amiben az értékes folyadékokat – mint a szentelt olaj és az illóolaj – tartottak, csészéket, étel tárolására, vagy lábmosáshoz használt tálakat, tartalék edényeket és más hasonlókat. Olajlámpák is gyakran kerülnek elő. Bár az emberek többnyire már naplementekor lefeküdtek, mégis különleges esetekben – ha például egy gyermek éjszaka felébredt – szükségük volt lámpákra. Más háztartási eszközöket csak ritkán használtak. A szövősúly és a pergőorsó az anyagok, szövetek előállítására utalnak. Néha fényesre csiszolt, sima csontdarabok is felfedezhetők, amelyeket a színes fonalak, szálak anyaghoz illesztéséhez alkalmaztak. Kőből, főként bazaltból mozsarat és reszelőköveket készítettek. Fából készült eszközök Palesztinában rendszerint nem maradtak fenn. Egyébként is, a család az eszközöknek csak kis számát használta mindennapi szükségleteihez. Agyagtárgyak és egyéb háztartási eszközök.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!