Angyalfa-program: raboknak segítenek, hogy megajándékozhassák gyermekeiket

Angyalfa-program: raboknak segítenek, hogy megajándékozhassák gyermekeiket

Share this content.

Gödöllő - A fegyintézeteket is belengi az ünnepi hangulat, a fogvatartottak önmagukkal és a világgal való megbékélését a börtönlelkészek segítik. Az ő szervezésükben az elmúlt évek hagyományának folytatásaként az idei karácsony előtt is beindult a rabokat és családtagjaikat megajándékozó Angyalfa Program, amelyről az MTI tudósítói készítettek országos körképet. Forrás: MTI

A börtönlakók és családjuk közötti kapcsolat életben tartása kiemelt társadalmi jelentőségű, ezt szolgálja a most 21. alkalommal zajló Angyalfa-program, amelynek keretében 1200 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek kap ajándékcsomagot rács mögött lévő szülőjétől - mondta Roszík Gábor evangélikus lelkész, a karitatív akciót szervező Magyar Testvéri Börtöntársaság vezetője. 
Ismertetése szerint ebben az élethelyzetben a szeretetet megtestesítő ajándék még inkább felértékelődik. E kis érzelmi kapocs közelebb hozhatja egymáshoz a szülőt és gyermekét, ami reményt adhat arra, hogy a család a a szülő kényszerű távolléte ellenére sem hullik szét. Márpedig a nemzetközi statisztikák szerint a huzamosabb távollét legtöbbször szétzilálja e közösségeket, ami a szabadulás utáni élet újrakezdését még nehezebbé teszi. A büntetését letöltött ember így érzelmi vákuumba kerülhet, kapaszkodó nélkül, megbélyegezve, sodródva könnyen ismét a bűn útjára léphet. Akit viszont a család visszafogad, az jó eséllyel beilleszkedik, ezért az Angyalfa-akciónak a bűnmegelőzésben is szerepe van.
A börtönlelkészeket, papokat, hívő önkéntesek százait összefogó testvéri börtöntársaság adományokból, gyűjtési akciókból szervezi meg a karácsonyi ajándékozást. Csomagokat állítanak össze a fogvatartottak részére, akik aztán saját nevükben a plébániákon keresztül vagy az önkéntesek bevonásával eljuttatják azokat gyermekeiknek, hogy a karácsonyfa körül minél nagyobb legyen az öröm. Több helyen ilyenkor az ünnepek előtti beszélőn az egész család találkozhat, a rabok közvetlenül adhatják a gyerekek kezébe a csomagot - utalt rá Roszík Gábor. 
Az aszódi evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium diákjai több mint 100 cipősdoboznyi játékot, konzerveket, kesztyűt, sapkát gyűjtöttek össze, hogy az adományt eljuttassák a testvéri börtöntársaság gödöllői irodájába, ahonnan az önkéntesek szétosztják a különböző börtönökben ülő apáknak.  
Simon Attila, az iskola lelkésze tájékoztatása szerint a tanuló ifjúság lelkes gyűjtő. Sokan közülük saját kedvenc játékukat ajánlják fel, és a környezetüket is mozgósítják a nemes cél érdekében. Ezáltal a gyerekek kreativitása is fejlődik, és még inkább kialakul bennük a szolidaritás érzése. Az év más szakában is szerveznek hasonló akciókat, amikor hajléktalanoknak, a családsegítő szolgálatoknak gyűjtenek. 
Az Angyalfa-programban összeállított csomagok zöme a váci börtönbe kerül. Csuka Tamásné, a Váci Fegyház és Börtön református lelkésze az MTI-nek elmondta: az intézményben bibliakör működik, a börtönkápolnában rendezett foglakozásokra rendszeresen 120 fogvatartott jár el a megtérés szándékával. Többen az elmúlt években itt, a börtönben találták meg a hitüket, valóban jó útra tértek, hiszen szabadulásuk után is alig akad közülük olyan, akiből visszaeső bűnöző vált. A börtönlakók szívesen forgatják a Bibliát, amelyből erkölcsi tanulságokat merítenek, ezért most adományként karácsony alkalmából 70 Szentírást osztottak ki közöttük. Az Angyalfa-programban 20 bibliakörös elítélt részére állítottak össze csomagot, ezeket a nevükben Budapesten, Gyulán, Ráckevén és más településeken élő gyermekeik kapják meg, a távolban lévő apák így örvendeztethetik meg szeretteiket karácsony estéjén.
A sátoraljaújhelyi fegyház és börtön falai között elsősorban az egyházi foglakozásokon részt vevő elítéltek kapcsolódnak be az Angyalfa-programba - adott tájékoztatást Hajdú Miklós, a börtön római katolikus lelkipásztora, hozzátéve, hogy a foglalkozásokat ökumenikus szellemben tartják. A rendezvényeket az elítéltek hozzávetőlegesen tíz százaléka, húsz-harminc fő látogatja. Többen közülük komolyan veszik a hitéletet, másoknak csak ürügy, hogy a sivár zárkából időlegesen kiszabadulhatnak a szép kápolna rács nélküli környezetébe. De van köztük, akit mégis magával ragad az áhítat, és megtér. Az elítéltek gyermekeinek a szentestére kézbesítik ki szerte az országban az ajándékcsomagokat. A rabok jó szándékú gesztusként saját ellátmányukból ötszáz konzervet gyűjtöttek össze és ajánlottak fel karácsony alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat rászorultjai javára. 

Az állampusztai börtönben az idén a jó magaviselet jutalmául kapják az elítéltek, hogy a karácsonyi beszélőn az egész családdal találkozzanak; van, akihez hat gyermeke látogat el. Az intézmény katolikus börtönlelkésze arról adott tájékoztatást, hogy ezeket a találkozásokat igyekeznek minél meghittebbé tenni, hogy a szülők és a gyerekek együtt töltött órái érzelmi muníciót, bevésődő élményt jelentsenek a nehéz idők átvészelésére. A találkozások fénypontja az ajándékcsomagok kibontása, amikor a gyerekek örülhetnek az apjuktól kapott új játékoknak, képeskönyveknek, csokoládénak.     
Az ünnepek alatt a karácsonyi áhítat jegyében közös szentmiséken, istentiszteleten is rész vehetnek az önként jelentkezők.

A női elítélteknek különösen fontos, hogy a családjukról való gondoskodás érzését a rácsok mögött elzárva is ápolhassák - ismerteti a helyzetet a pálhalmai börtön református lelkésze, Oláh László. Karácsony közeledtével nehezebben is viselik a távollétet szeretteiktől. Ezért a börtön mélykúti részlegén lévők közül kiválasztott tíz asszonynak a legnagyobb boldogság, hogy a december 23-i családos beszélőn magukhoz ölelhetik gyermekeiket, és átadhatják nekik az Angyalfa-programban adományokból összegyűjtött, finomságokkal teli cipősdobozt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!