Angyali segítség a mínuszokban

Angyali segítség a mínuszokban

Share this content.

Szöveg: Buda Annamária, Lázár Zsolt
Szarvas – Ön is hitetlenkedve kapja fel a fejét a hírre, hogy nemcsak az utcán élőket fenyegeti a kihűlés? Sokan gondolják, hogy csak hajléktalanokat veszélyeztet a könyörtelen hideg. A szomorú statisztika viszont azt mutatja, hogy az elmúlt években fagyhalált szenvedett emberek többségének volt fedél a feje fölött, csak éppen fűteni nem tudtak otthonukban.

Képünk 2014-es archív felvétel.

Ahogyan arról honlapunkon már hírt adtunk, a Magyarországi Evangélikus Egyház felhívta hívei és jóakaratú embertársai figyelmét arra, hogy vegyék számba környezetükben azokat, akik veszélyhelyzetben vannak. Látogassanak el hozzájuk, biztosítva nekik a túléléshez és az emberi méltóság helyreállításához szükséges tárgyi vagy anyagi segítséget. 

Dr. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkáért felelős püspöke kérte, hogy – a diakóniai (szociális) intézményekhez kapcsolódva – létesítsenek krízisközpontokat, lehetőség szerint pedig nyissák meg a rászorulók előtt a gyülekezet megfelelő fűtött helyiségeit. Bízik benne, hogy az Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeinek megfelelően képzett szakemberei, valamint önkéntesei segíteni tudnak most is a bajban.

Szarvason Lázár Zsolt esperes szervezésében az újév első napjaiban ismét megnyitották a krízisközpontot, ahol 15-20 rászorulónak lesz lehetősége melegben tölteni az éjszakát„Mi készen állunk hogy segítsünk!” - fogalmaznak az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség honlapján. Január másodikára virradóra már hat főt fogadtak be a Tessedik utca 24. szám alatti ideiglenes krízisközpontba, hogy ne fagyjanak meg a fűtetlen otthonukban vagy az utcán. De megnyitják a Szent László, korábbi Partizán utcai melegedőt is. Az ágy és takaró mellett tisztálkodási lehetőség és harapnivaló is várja azokat, akik a rendkívüli hidegben ideiglenesen el kell hagyni otthonukat. Nem csak hajléktalanokat várnak, hanem olyanokat is, akik nem tudják otthonukat fűteni a nagy hidegben.

„Segíts, hogy segíthessünk címmel nagyszabású Angyali segítség az Ótemplomból akciónk ezzel el is kezdődött” - tudtuk meg Lázár Zsolt esperestől. Várható 8 nagyszabású ételosztás, egyenként 800 adag étellel, ruhagyűjtés és ruhaosztás, tartós élelmiszerek gyűjtése, adománygyűjtés, önkéntesek toborzása. A szarvasi evangélikusok szponzoraiknak köszönhetően több mint 10 alkalommal tartottak ételosztást 2014-ben, majd 10.000 adag babgulyás és más egytálétel jutott a rászorulóknak.

Ahogy 2015-ben is tervezik, gyűjtenek téli ruhákat, cipőket, csizmákat. Erre van a legnagyobb szükség. Az idei első ételosztó akcióra január hónapban 11-én kerül sor.

„Gyűjtőpontokat is próbálunk kialakítani, ahol tartós élelmiszert tudnak lerakni a jószándékú emberek - mondta az esperes. - Adományokat is elfogadunk! Várjuk az önkénteseket is! Hivatalosan vízkereszt napján kezdjük akciónkat, de a hideg megelőzött minket. Így a hivatalos kezdés előtt - csatlakozva az evangélikus egyház országos felhívásához - már elindítottuk akciónkat. A 2015. év igéje: „Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére.” (Róm 15,7) Ezzel az igével szólít meg minket Istenünk. Mit tudunk tenni, hogy mindaz amit mi lelkünkben megtapasztaltuk átadhassuk másoknak is? Mi a legfontosabb ha valaki fázik? Ha éhes? Ha nincs egy meleg ruhája sem, ami védené a hidegtől? Segítsünk rajta! Ahogyan Krisztus befogad minket, mi is úgy fogadjuk be azokat, akik a környezetünkben talán a szomszédunkban élnek és szükséget szenvednek.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!