Antje Jackelen lett az első svéd női érsek

Antje Jackelen lett az első svéd női érsek

Share this content.

Lund – A német származású Antje Jackelen, aki a dél-svédországi Lund püspöke, a szavazatok 55 százalékának megszerzésével nyert riválisával szemben – írta a BBC. Ezzel jelenleg ő az utolsó azok között maroknyi nőnemű püspök között, akiket az utóbbi időben Németországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban egyházi vezetővé választottak. Forrás: bbc.co.uk

Antje Jackelent 1980-ban ordinálták lelkésszé, aztán pedig 2006-ban választották meg püspökké. A kétgyermekes családanyát Svédországban arról ismerik, hogy megkérdőjelezi a szűztől fogantatást és helyesli az evolúció teóriáját. A választó közgyűlés 324 tagjának többsége őt támogatta. Az egyházi döntés után arra a kérdésre, mely szerint meglepetésként érte-e az, hogy egy nőt választottak meg erre a pozícióra, azt válaszolta, hogy ez nem volt akkora váratlan dolog, hiszen már több mint 50 éve vannak női lelkészek a Svédországi Evangélikus-Lutheránus Egyházban.

„Sok időt töltök nemzetközi helyszíneken és látom azt, hogy érdeklődés, kíváncsiság övezi a női egyházvezetőket. Magabiztos vagyok és ez előnnyel jár” - mondta a püspökasszony.

A leköszönő érsek, Anders Wejryd is alátámasztotta Jackelent véleményét, amikor úgy nyilatkozott, hogy itt volt az ideje annak, hogy egy asszony töltse be ezt a pozíciót.

„Vannak már női vezető püspökök Norvégiában, az Egyesült Államokban és Németországban is” - érvelt.

Az új érsekasszony jövő év nyarán foglalja majd el pozícióját. Renszeres twitterező, majdnem 3000 követője van oldalán.

A svédek kétharmada a Svédországi Evangélikus-Lutheránus Egyház tagja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!