Ars Sacra vagy amit akartok! – Nyitott templomok éjszakája volt Kaposváron

Ars Sacra vagy amit akartok! – Nyitott templomok éjszakája volt Kaposváron

Share this content.

Kaposvár – A 100 éve született Weöres Sándort ünneplő- valamint az Ars Sacra Szakrális Művészetek Hete elnevezésű programok pedig éppen ezekben a napokban zajlanak szerte az országban. Kapcsolódó pont látszólag nem lenne a híres Kossuth- és Baumgartner-díjas író, költő között illetve a művészeti programok között, de Kaposváron ez mégis megtörtént. Szöveg: Pongráczné Győri Boglárka, fotó: Märcz Flóra

2013. szeptember 14-én, szombaton került megrendezésre a kaposvári evangélikus templomban a „Nyitott templomok éjszakája” program, amellyel hivatalosan is kezdetét vette az Ars Sacra Szakrális Művészetek Hete elnevezésű programsorozat. Szombat délután az evangélikus templom megnyílt mindazok előtt, akiknek még nem volt lehetőségük megtekinteni és körbejárni a templomot. Egy rövid, a templom történetével kapcsolatos szórólapot olvashattak el, és megcsodálhatták a templom minden egyes zugát. 

19 órakor kezdődött az este fénypontja, amikor a Kaposvári Evangélikus Énekkar „Örökké nyitva – Jézus élete az egyházzenében” című műsorát adta elő a szép számú hallgatóságnak. Így, ebben a formában ez az előadás Kapolcson a Művészetek Völgye fesztiválon már elhangzott, de a kaposváriak számára is hallhatóvá és láthatóvá akarta tenni a kórus az előadást.

A kórusművek között Weöres Sándor versek hangoztak el, emlékezve az evangélikus egyházhoz szorosan kötődő költőre. Elhangzott többek között az Ars poetica, Még annyi mindent, Zsoltár és Örök pillanat című verse. Ez utóbbiból egy rövid idézet: 

„Mint fürdőző combját ha hal
súrolta s tovalibbent –
így néha megérezheted
önnön-magadban Istent…”

Mint énekkari tag és mint a versek szavalója nagy hatással volt rám az este. Leírhatatlan érzés volt az, hogy a versek mennyire kapcsolódnak a mindennapjainkhoz és ehhez társulva a sokszor évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt megírt, megkomponált művek mennyire összhangban tudnak lenni. 

Mindazok, akik eljöttek erre az alkalomra, lehetőségük volt a koncert után finom sütemények mellett kötetlenül beszélgetni. Ám ezzel még mindig nem ért véget az este. A gyertyákkal díszített oltár és az előtte égő mécsesek a csend istentiszteletére hívogatták az embereket az utcáról. Az oltárnál lehetőség volt imádságot írni, amit a kerítésbe tűzve helyezhettek el. Ha lelküket, eszüket és szívüket nyomta egy-egy gondolat, teher, amit szerettek volna letenni, leírni, arra jó alkalom volt ez. 

A szombati este kiválóan sikeredett: Az énekkar szolgálata, a szívig hatoló versek üzenete, a baráti beszélgetések, a csend – nem is lehetett volna jobb kezdése ennek a hétnek.

A héten további programok kerülnek még megrendezésre az evangélikus templomban és szerte Kaposváron. Kedden este 19 órától Johann Sebastian Bach azon Fugáját lehet meghallgatni templomunkban, amit nem fejezett be. A mű befejezése elmaradt, nem lehet tudni, hogy miért. Egy kéziratba ez szerepel: „Über dieser Fuge, wo der Nahme BACH im Contrasubject angebracht worden, ist der Verfasser gestorben.” , azaz „Ezen a ponton, ahol a BACH név mint kontraszubjektum jelenik meg, a szerző meghalt.”  Talán valóban halála végett nem fejezte be? Vagy nem volt ereje befejezni a rossz látása miatt? Vagy pont ez benne a lényeg? Mindenesetre Papp Dániel hegedűn illetve társai brácsán és csellón bemutatják a közönségnek a híres zeneszerző BWV 1080 Fugáját.

Szerdán 17 órától a gyülekezet fiatal felnőttjeiből álló zenekara, a LéleKvár fog fellépni a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

A város záró alkalma szintén az evangélikus templomban lesz megrendezve szeptember 22-én vasárnap este 20 órától. A résztvevő és szervező egyházi és világi intézmények a művészeti eseményeket lezáró közös ünnepe lesz ez, melyen köszöntőt mond Varga László plébános, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!