Asztali beszélgetések: Závada Pál és Kertész Botond múltról és jelenről beszélgetett – Videó!

Asztali beszélgetések: Závada Pál és Kertész Botond múltról és jelenről beszélgetett – Videó!

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest – Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban élő internetes közvetítés által online is követhető volt Závada Pál Kossuth-díjas író és Kertész Botond történész disputája, melynek témája az író legújabb kötete, a Természetes fény köré épült.

Munkaszolgálat, háború, holokauszt, kitelepítés, mindez egy Dél-alföldi faluból szemlélve, avagy tíz év története egy nagy regényben. Utóbbit természetesen nemcsak terjedelmi szempontból, hanem a múlttal való felelős szembenézés oldaláról is értjük.

Závada Pál kötete mondhatni kíméletlenül őszinte, így a huszadik század nagy kérdései felé nem holmi nosztalgiával, hanem a valóság szépirodalmi ábrázolásával közelít. Ez adta Kertész Botondnak és Závada Pálnak az alapot arra, hogy a nyilvános dispután megvitassák a múlttal való szembenézés egyéni, társadalmi és egyházi lehetőségeit. És hogy mire jutottak? Van-e, létezhet-e társadalmi szinten vett katarzis? Hogyan közelítünk a társadalmi traumáknál előtörő közöny felé? Meg tudjuk-e ítélni a múlt cselekedeteit? Ezekre keresték a választ a beszélgetőtársak.

Az Asztali Beszélgetések sorozat következő alkalmán szintén a múlttal való szembenézés, a feldolgozás lehetősége kerül elő, amikor „a törés a szavakban van” kiállításhoz kapcsolódóan Darvas István rabbi, Jerger Krisztina művészettörténész, Jutta Hausmann evangélikus lelkész és Török Dalma könyvtáros, a kiállítás kurátora ül egy asztalhoz, hogy megvitassák, hogyan lehet párbeszédet kialakítani a múlttal való szembenézésről. A 2015. március 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órakor megrendezésre kerülő disputa az interneten élőben is követhető lesz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!