Auguszta Viktória Kórház: Az LVSZ-t kitartó támogatás bátorítja a pénzügyi gondok megoldásában

Auguszta Viktória Kórház: Az LVSZ-t kitartó támogatás bátorítja a pénzügyi gondok megoldásában

Share this content.

Jeruzsálem – Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) köszönetét fejezte ki tagegyházainak és a partnerszervezeteknek, hogy kitartó lobbi tevékenységet folytattak és támogatták az Auguszta Viktória Kórházat (AVK), annak pénzügyi nehézségei között is. Február óta ezek az intézkedések elérték a szükséges anyagi fedezet azon szintjét, hogy az LVSZ által fenntartott kórház Kelet-Jeruzsálemben továbbra is teljesítheti nélkülözhetetlen orvosi szolgáltatását. Forrás: LWI

„Egyházaink aktív párbeszédben állnak kormányzatokkal, hogy az Auguszta Viktória Kórház számára a Palesztin Hatóság (PH) felgyülemlett, ki nem egyenlített számláit ellentételezzék. Intézkedéseket kezdeményeztünk a helyzetet kezelendő, sok jel és jelzés van, hogy fáradozásunk eredményes lesz. A helyzet ebbe az irányba mozdul”- mondta Eberhard Hitzler lelkész, az LVSZ világszolgálati osztályvezetője.

Továbbá hangsúlyozta: „Bár a probléma még nincs teljesen megoldva, bizakodók vagyunk. Az eredmények bátorítóak. Jelen helyzetben képesek vagyunk a Kelet-Jeruzsálem számára nélkülözhetetlen egészségügyi szolgáltatásokat biztosítani. Köszönjük a különböző kormányok folyamatos támogatását.”  

A pénzügyi zavar a kinnlevőségek késedelmes fizetésével magyarázható, amelyek 2014. január végére elérték a 18 millió eurót. Itt palesztin polgárok meg nem fizetett ápolási díjáról van szó, akiket a Palesztin Hatóság 2013 során utalt be. A folyamatos érdekképviselt az EU-nál és USA kormányzatánál valamint a Palesztin Hatóságnál és különböző európai államoknál időközben tekintélyes pénzeszköz rendelkezésre állását eredményezte. Ezekkel az LVSZ kórháza áthidalhatja a nehézségeket, és teljesítheti feladatát.

Kelet-Jeruzsálemben az Olajfák-hegyén fekvő Auguszta Viktória Kórház évente betegek ezreit kezeli. A kórház olyan egészségügyi szolgáltatásokat biztosít, amelyek nem állnak másutt rendelkezésre, vagy palesztinok számára problémamentesen nem elérhető. Idesorolható a dialízis, onkológia, sebészet, szakrendelések, laborok és vizsgálati eszközök.  Auguszta Viktória Kórház 118 ággyal rendelkezik, és további 20 ágyuk van ambuláns betegek számára. Összesen 337 dolgozott foglalkoztatnak. 2013-ban a kórház a nyújtott orvosi szolgáltatások, az ápolás, a szervezés és az ügyvitel minősége alapján „Joint Commission International“ (JCI) akkreditálást kapott.

A kórház nemcsak betegellátással foglalkozik. A Kelet-Jeruzsálem-i kórház egy olyan régióban van, amely állandó politikai bizonytalanságtól szenved, programjai és munka-filozófiája sok gyakorlati elemet tartalmaz, az emberi jogok, az igazságosság és béke támogatására. 

Az Auguszta Viktória Kórházat 1910-ben alapította a német császár, neve a császárnéra utal. 1950-ben vette át az LVSZ a fenntartást.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!