Az örmények egyetemes pátriárkája találkozott a magyarországi egyházak képviselőivel

Az örmények egyetemes pátriárkája találkozott a magyarországi egyházak képviselőivel

Share this content.

Busan – 2013. október 31-én, az Egyházak Világtanácsának 10. nagygyűlése adott keretet annak a találkozónak, amely Őszentsége II. Karekin minden örmény legfőbb pátriárkája és katolikosza, valamint dr. Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára részvételével jött létre. Forrás: Mother See of Holy Etchmiadzin, Information Services, armenianchurch.org, fordítás: evangelikus.hu

A találkozón szóba került Ramil Szafarovnak a magyarországi hatóságok által Azerbajdzsánnak való kiadatási ügyének kimenetele is. Őszentsége szomorúan jelentette ki azt a tényt, hogy ezek a körülmények sajnos beárnyékolták Örményország és Magyarország barátságát. Az örmények katolikosza megjegyezte azt is, hogy az ilyen incidensek elfogadhatatlanok és globálisan el kell ítélni az embertelen, brutális és kegyetlen cselekedeteket. A magyarországi egyházak képviselői szintén elutasították és elítélték a magyar kormány ezen döntését.

A beszélgetés folyamán a magyarországi egyházak képviselői támogatásukról biztosították az örmény egyházi vezetőt, hogy ők is szeretnék, ha a 10. nagygyűlésen megemlékeznének az örmény genocide (etnikai mészárlás) 100. évfordulójáról. Az egyházi képviselők határozott hajlandóságot mutattak arra, hogy részt vesznek majd és támogatják azokat az eseményeket, amelyeket az Örmény Egyház szervez az örmény genocide évfordulóján. Őszentsége II. Karekin örömmel fogadta a magyarországiak ezen ajánlatát, nagyra értékelte ezt, majd pedig áldást mondott rá.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!