Az újjáépítésben segít Boszniában az Ökumenikus Segélyszervezet

Az újjáépítésben segít Boszniában az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Bijele Ploca, Bosznia-Hercegovina – Újabb szakaszába ékezett az Ökumenikus Segélyszervezet balkáni segélyprogramja. A nyár eleji azonnali segítségnyújtás során a kitelepítetteknek nyújtott segítséget, később pedig a visszaköltözőket támogatta a magyar segélyszervezet. Most, az újjáépítési szakaszba lépve pedig 2000 nm padlóburkolat és 135 tonna szigetelőanyag kiosztását kezdte meg mai napon a boszniai Bijele Plocaban (Maglaj járás) az Ökumenikus Segélyszervezet. Az építőanyagok mostani kiosztásával balkáni segélyprogramjának eddigi legnagyobb, 20 millió forint értékű szakaszát valósítja meg Bijele Plocaban a magyar szervezet.

A húsz millió forint érékű adomány első 8 kamionnyi szállítmánya reggel 9-kor érkezett meg a településre, ahol a károsult lakosok folyamatosan vették át a targoncával leemelt, nagy mennyiségű építőanyagot, melynek hazaszállításához is segítséget kaptak. A segélyprogram ezen szakasza az ACT Alliance támogatásából és a magyar lakosok körében meghirdetett adománygyűjtés során összegyűjtött pénzből valósul meg, és 36 család ingatlanának felújítását segíti.

Az Ökumenikus Segélyszervezet balkáni segélyprogramja keretében Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában nyújtott esőzés/árvíz/földcsuszamlás utáni segítséget súlyosan károsult települések lakóinak, többek között Dobojban, a Jamenából Sid településre evakuált családoknak, Krupa na Vrbasban, Celinacban, Vogoscaban, Kosovaban, valamint Banja Lukában, ahol több magyar család is lakik.

Az Ökumenikus Segélyszervezet balkáni segélyprogramja során eddig összesen 60 millió forinttal járult hozzá a kitelepítettek élelmiszerrel és személyes higiénés szerekkel történő ellátásához, az otthonukba visszatérők fertőtlenítő és tisztítószerekkel való felszereléséhez, az ingóságok (étkészlet, konyhai edények, ágynemű, ruházat…stb.) pótlásához, valamint építőanyagokkal (padlóburkolat, falfesték, ecset, cement, szigetelőanyagok…stb.) a károsodott ingatlanok felújításához. A fentebb említett támogatások mellett az eddigi költségek finanszírozásához a Diakonie Austria partnerszervezet, illetve Bécs város önkormányzata és Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerületi Önkormányzata is hozzájárult.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a későbbiek folyamán további boszniai és szerbiai településeken tervez ingatlanfelújításokhoz segítséget nyújtani, mellyel a térségben történő humanitárius szerepvállalásának értéke várhatóan meg fogja közelíteni a 100 millió forintot.

A térségben tartózkodó magyar munkatársak helyi partnerszervezeteikkel, a Merhamet Sarajevóval, illetve az EHO-val együttműködésben segítenek az áradások és földcsuszamlások károsultjainak. A segélyprogram megvalósítása szoros együttműködésben történik a térségben összesen 700ezer USD értékben segítséget nyújtó genfi székhelyű ACT Alliance világszövetséggel, amely több mint 100 ország egyházi hátterű segélyszervezeteitől gyűjt forrásokat a helyszínen dolgozó tagszervezetek munkájának támogatására.    

Átutalással vagy csekkbefizetéssel a Segélyszervezet a 11705008-20464565 számlaszámon fogad adományokat. A Segélyszervezet csekkjei megtalálhatóak a nagyobb postahivatalokban. Online a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet eljuttatni a felajánlásokat. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Szerbia, Bosznia! Köszönjük!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!