Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház stábja forgat hazánkban az önkéntességről és a roma integrációról

Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház stábja forgat hazánkban az önkéntességről és a roma integrációról

Share this content.

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház (ELCA) Globális Szolgálatának misszióját segíti majd az a film, melynek egyik forgatási helyszíne a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium volt a napokban.

A Chicagóból érkezett stáb az amerikai önkéntesek magyarországi tevékenységét szeretné bemutatni, elősegítve újabb önkéntes fiatal felnőttek jelentkezését, megkönnyítve a toborzást erre az áldozatos, de szép szolgálatra. A készülő video választ keres arra a kérdésre is, hogyan formálja az önkénteseket az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház együttműködése. A filmet ugyanakkor az ELCA Zsinati Gyűlésének is szánják: bemutatják a magyar egyházat, az evangélikusok társadalomban betöltött szerepét és a társegyházak kapcsolatrendszerét.

Az ELCA Fiatal Felnőttek a Globális Misszóban (YAGM) szervezete négytagú stábot küldött Magyarországra: Stephanie Berkas, a YAGM vezetője, Erin Strybis, az ELCA marketing menedzsere, Brett Nelson, az ELCA Kommunikációs Osztályának produkciós vezetője és Abe Zverow szerkesztő forgatott hazánkban, olyan helyszíneken, ahol jelenleg is tevékenykedik amerikai önkéntes.

Nyíregyházán, a hajléktalanokról gondoskodó Oltalom Szeretetszolgálatnál önkénteskedik Maija Mikkelsen, míg az Evangélikus Roma Szakkollégiumban Jericho Westendorf, a filmben ők is beszélnek magyarországi szolgálatukról. Megszólalnak a roma szakkollégium tagjai is: személyes sorsukon keresztül érzékeltetik a hazai cigányság hátrányos helyzetét, azokat a kulturális és szociális nehézségeket, amelyeket legyűrve sikerült bejutniuk a felsőoktatásba. Az evangélikus szakkollégium éppen hátrányaik kiegyenlítésében, a lehető legsikeresebb tanulmányi előmenetelben segíti őket, előmozdítva a roma értelmiség megerősödését, a cigányság integrációját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!