Az Egyházak Világtanácsának tagja lett a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház

Az Egyházak Világtanácsának tagja lett a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház

Share this content.

Genf – Az Egyházak Világtanácsának (EVT) Végrehajtó Bizottsága a Bosseyban lévő ökumenikus intézetben tartott ülése során szavazással döntött a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyháznak az EVT tagjai közé való felvételéről. Forrás: oikoumene.org

Ezzel a döntéssel egy két éve tartó folyamatot zártak le, amelynek keretében a Végrehajtó Bizottság és az EVT vezetői megvizsgálták a felvétel lehetőségét. Az EVT vezetői ez alatt az idő alatt számos esetben ellátogattak az egyház jeruzsálemi központjába és beszélgetéseket folytattak a régióból származó más egyházak vezetőivel is.

Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház el tudja fogadni az Egyházak Világtanácsának a törekvéseit” – magyarázta dr. Munib A. Younan az egyház vezető püspöke a Végrehajtó Bizottság előtt tartott rövid beszédében. Rámutatott közben arra is, hogy a jeruzsálemi egyházközi centrumuk, a palesztíniai és izraeli  ökumenikus programjuk és az Izrael és Palesztína között létrejött ökumenikus fórum is az EVT támogatására szorul.

„Nagy megtiszteltetés és Isten akarata, hogy fontos munkával szolgáljunk az EVT keretein belül – mondta Younan. – Egyházunk támogatja az EVT munkáját, mert láttuk, hogy a keresztény testvérek az egész világon támogatják őket és örömben és bánatban is együtt vannak velük.”

„A globalizáció korában a bennünket körülvevő világban lévő egyházak felé kezünket nyújtjuk ki, hogy együtt legyünk eszközei a békének, követei az igazságosságnak és initátorai a dialógusnak” – vélte a továbbiakban a püspök.

A Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház gyökerei egy 19. századi misszionárius tevékenységre nyúlnak vissza. A gyülekezeteik az alábbi városokban vannak: Amman, Jeruzsálem, Ramallah és Betlehem. Az EVT tagegyházainak legújabb adatait a 10. nagygyűlésen, a koreai Busanban hozzák majd nyilvánosságra, 2013. október 30. és november 8. között.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!