Az elcserélt templom tornya – Evangélikus búcsút tartottak Bánfalván

Az elcserélt templom tornya – Evangélikus búcsút tartottak Bánfalván

Share this content.

Forrás: agfalva.lutheran.hu, szöveg: Heinrichs Eszter
Báfalva – 2014. szeptember 14-én, a bánfalvi evangélikus búcsú napján Gabnai Sándor esperes megáldotta a sopronbánfalvi evangélikusság templomának megújult tornyát.

Mint azt sokan tudják, ennek a toronynak története van... 1967-ben a sopronbánfalvi evangélikus gyülekezetet Sopron város tanácsa arra kötelezte, hogy újítsa fel a templomát. Mivel a németség 1946-os kitelepítéskor megtizedelt és maroknyira zsugorodott gyülekezet ezt nem tudta megtenni, egy cserét javasolt a város a presbitériumnak. A gyülekezetnek nem volt más választása, és templomát oda kellett adnia a közeli katolikus iskola helyett. Az iskolának azonban nem volt tornya. A bánfalviak „régi" templomuk tornyát lebontották, tégláit kis talicskákon áthordták a másik épülethez és újraépítették a tornyot.
Foltin Brúnó akkori bánfalvi lelkész megörökítette a torony bontását és építését. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a teljes filmet is, és annak rövidített, felújított változatát is.

Az eredeti:

https://www.youtube.com/watch?v=e1BHZuYFowU

A felújított változat:

https://www.youtube.com/watch?v=0S_poRfcuZQ

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!