Az erősebb elkötelezettség kézzelfoghatóbbá teszi az evangélikus közösséget

Az erősebb elkötelezettség kézzelfoghatóbbá teszi az evangélikus közösséget

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Helen Putsman
Genf – A Lutheránus Világszövetségnek továbbra is folytatnia kell a dinamikus elköteleződéseiben azt a fejlődést, amelyet világszinten milliók felé nyújt és el kell mélyítenie a kapcsolatokat, hogy a közösség kézzelfoghatóbbá váljék – ezeket a szavakat mondta Martin Junge a világszövetség főtitkára a genfi tanácsülésen, 2015. június 18. és 22. között.

„Látjuk millióknak a világszövetség felé tekintő szemét, azokét, akik számára a reménység és az erő forrását jelentjük, így hát nincsen okunk a megtorpanásra és nem fordíthatunk hátat nekik mondván, hogy csak a magunk ügyeivel vagyunk elfoglalva” – mondta Junge.

Az LVSZ tavalyi munkáját sorra vevő, nagyívű beszámolójában a főtitkár különböző aktivitások főbb vonalait emelte ki, amelyek a közösségnek a világban való élénk bizonyságtételét fejezték ki. Elmondta, hogy számos egyház kihívások elé néz a laikus képzésben, a lelkészek pedig a változó világra adandó teológiai válaszok miatt kerülnek sokszor nehéz helyzetbe. Junge a tagországokban tett látogatásai és kiterjedt utazásai miatt számos személlyel, ösztöndíjassal, önkéntessel és egyházi vezetővel találkozott, akik arról számoltak be, hogy az LVSZ életmegváltoztató és hitet erősítő élményt nyújtott számukra.

„Az LVSZ valami egészen alapvető dolgot ad a hívő léthet és az egyházi léthez. Egy olyan dimenziót ad, az egyházakkal és az emberekkel, amelyet egyedül képtelenség lenne látni és érezni.

Növekvő kölcsönösség

Az LVSZ humanitárius segélyprogramjával és hosszú távú fejlesztési terveivel kapcsolatban Junge elmondta, hogy a menekültek közötti szolgálat, a krízisben lévő országok, így Dél-Szudán, Szíria és a Közép Afrikai Köztársaság területén közel 2 millió embert érintett és közel 80 százalékkal nőtt az elmúlt két évben. Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Bizottságával, valamint a Világméretű Iszlám Segélyszolgálattal való együttműködések is fokozódtak az utóbbi időben. Emellett az LVSZ a tagországokban (összesen 54-ben) különböző tréningeket is tartott, amiért Istennek tartozunk hálával.

Reformációi jubileum

A főtitkár beszámolójában kitért a reformáció 500. évfordulójára, 2017-re szervezett megemlékezésekre is, valamint a 12 nagygyűlésre. Külön hangsúlyozta a nőket és az ifjú reformátorokat érintő nemzetközi konferenciát, amelyet augusztusban tartanak majd. Köszönetet mondott az LVSZ ökumenikus partnereinek is, hogy tárgyalásokat folytatnak a reformáció ökumenikus hatásáról és felelősségéről.

Változások és előrelépés

Bár vannak pénzügyi és kapcsolati változások a szervezetben, az LVSZ-nek meg kell küzdenie ezekkel is – magyarázta Junge. A jeruzsálemi Augusta Victoria Kórházzal kapcsolatban javuló pénzügyi helyzetről számolt be, de hozzátette azt is, hogy a fenntarthatóság felé fontos lépéseket kellene megtenni, így szabva határt a pénzügyi piaci változásoknak.

„Hosszú utat tettünk meg és továbbra is növekednünk és dolgoznunk kell minden nap, lépésről lépésre. Nincsen okunk megnyomni a szünet gombot!” – vetette fel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!