Az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) két értékes, 18. századi iratokat és másolatokat tartalmazó kötetét restaurálták

Az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) két értékes, 18. századi iratokat és másolatokat tartalmazó kötetét restaurálták

Share this content.

Budapest – A Nemzeti Kulturális Alap (1085 Bp. Gyulai Pál u.13.) támogatásával az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) régi iratgyűjteményének (AGE-gyűjtemény, Archivum Generalis Ecclesiae) két, elsősorban 18. századból származó eredeti és másolati szövegeket tartalmazó kötetét restaurálta az OSZK-Soros Könyvrestaurátor Műhely Kft. (1152 Bp. Régi Fóti út 77.) – tudta meg szerkesztőségünk. Szöveg: Czenthe Miklós

Pályázati szám: 3511/03673. A támogatási összeg 468.000 forint volt. 

A két kötet levéltári jelzete: 

1./ EOL, AGE I.e.11.c, Túróc megye jegyzőkönyve, 1688-1716. 

2./ EOL, AGE IV.e.3., Historia Ecclesiarum Evangelicarum in Hungaria, 18.szd. 

A levéltár régi iratok gyűjteménye a magyar evangélikus egyháztörténet fontos forrásait tartalmazza, mely a hazai és nemzetközi tudományos kutatás tárgyát képezi. Az evangélikusság történetének megfelelően például Túróc megye egyháztörténete a szlovák evangélikusokkal közös múltat képezi, gyakoriak nálunk a szlovák kutatások. 

Az első kötet 9-396 számozott oldalt tartalma, eredeti és egykorú másolatokat. Collectanea, tehát különféle szövegek gyűjteménye. Jellemző módon a többi kötet a Szlovák nemzeti Könyvtár Irodalmi Archívumában van Túrócszentmártonban. 

A második kötet 372 oldalas, a magyarországi evangélikus gyülekezetek különféle történeti adatait tartalmazza. Másolat, több kéztől. A végén indexet tartalmaz. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!