Az LVSZ üdvözli a pápa klímaváltozás elleni harcát

Az LVSZ üdvözli a pápa klímaváltozás elleni harcát

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A Lutheránus Világszövetség üdvözli I. Ferenc pápa napokban kiadott Laudato Si című enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert zen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

A Vatikán által kiadott enciklikában a római-katolikus egyházi vezető egy etikai, spirituális és ökonómiai forradalomra szólított fel, hogy a katasztrofális klímaváltozást megakadályozzuk és gátat vessünk a világban egyre növekvő igazságtalanságnak.

„Üdvözöljük, hogy Ferenc pápa szoros összefüggéseket hangsúlyoz a bolygóért való aggodalom és a szegények, valamint a jövő nemzedéke iránt érzett aggódás között” – fejtette ki Junge.

„Figyelmesen kell elolvasnunk ezt az enciklikát, hogy a katolikus egyházzal közös dolgainkat – tekintettel a klímaváltozás kérdésében folyó saját munkánkra – kidolgozzunk.”

Az LVSZ elhatározta, hogy a klímaváltozás következményeinek kérdésében a súlypontokat a szociális-, ökonómiai felelősség, valamint a klímaigazságosság kérdésére fogja helyezni.

Sok LVSZ tagegyház szenved az egyre növekvő és egyre gyakrabban megnyilvánuló klímaváltozás következményeitől. Ebből kifolyólag a világszövetség hangsúlyozza, hogy a teremtett világ védelme a generációk közötti igazságosság kérdése is.

Az LVSZ fiatal delegáltjai világméretű kampányt folytatnak Böjt a klímáért címmel. Ők képviselik az LVSZ-t az Egyesült Nemzetek klímaváltozásról szóló konferenciáin. A klíma-igazságosság témája 2017-ben a reformáció 500. évfordulójának megünneplésekor is központi téma lesz a Teremtés – pénzért nem megvásárolható altémában kifejtve.

A teremtett világ megóvása érdekében tett elkötelezettségének keretében az LVSZ 2050-ig szeretné a klímasemlegességet elérni. A kampányban az LVSZ különböző osztályai, részlegei vesznek részt, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentését tűzték ki célul. Sok LVSZ tagegyház is hasonló elköteleződéséről tett tanúságot.

Az LVSZ továbbra is részt fog venni az ENSZ klímaváltozásról szóló COP21 elnevezésű konferenciáján, amelyet 2015. november 30. és december 11. között tartanak Párizsban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!